Potrebujete poradiť? 0940 052 867 Po - Pia 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodná stránka Mamin blog RECENZIA: Gravitrax

RECENZIA: Gravitrax

Recenzie 12. 4. 2020 3 minúty
Monika Domincová
Pokiaľ zavítate na Kreatívny festival Agátinho sveta, je pár pokladov, ktoré veľmi skoro upútajú vašu pozornosť a to už z veľkej diaľky. Obľúbené guľôčkodráhy všetkého druhu medzi ne rozhodne patria.
Vyskúšali sme už guľočkodráhu Clementoni a považovali sme ju za to najlepšie, čo sme doteraz vyskúšali. Gravitrax, podobne ako guľočková stavebnica Clementoni, poskytuje tzv. step by step zoznamovanie sa s možnosťami rôznych stavebných dielikov vďaka navrhnutými jednoduchým funkčným variantami dráh pre začiatočníkov. Nemôžete sa odtrhnúť a jeden po druhom skladáte neobvyklé modely, pokiaľ má návod čo ponúknuť.

Nie je nutné a asi ani možné obe stavebnice guľôčkových labyrintov porovnávať. Obidve sú dobré, každá inak, ale v oboch prípadoch záleží okrem iného na tom, aké diely a koľko ich máte k dispozícii a ako ste zdatní v zložitejšom kombinovaní funkcií rôznych súčastí. Nemenej zaujímavé sú zdieľané riešenia nadšenými užívateľmi, ktoré sú voľne prístupné na internete. Určite si ich pár vyhľadajte. Naozaj stoja za to. Po ich zhliadnutí považujem koncept skladania guľôčkových bludísk za veľmi netradičné umenie, ktoré už má svojich umelcov – expertov.

Čo je však absolútne najväčším prínosom do života detí a dospelých, je možnosť preniknúť do sveta architektov a staviteľov, ktorý od prvej chvíle musia vedieť, kam mieri ich úsilie a kam sa bez hlbokého a poriadneho premyslenia všetkých krokov a súvislosti nedá dôjsť. Je potrebné skúmať zákonitosti fyzikálneho sveta, či už cez rôzne veľké či ťažké guľôčky, rozličné mechanizmy ich prepadávania (napr. na niečo ako trampolínu, ktorá guľôčku vymrští do správnej výšky a správnym smerom) alebo narážanie (prenos sily), ale tiež vymrštenie nahor sústavou špeciálnych dielov.


To, že sa guľôčka nebude kotúľať do kopca, väčšina malých i väčších stavebných inžinierov bezpochyby pozná, ale ono to s tou zotrvačnosťou pohybu a využitia gravitácie len v jej najmenšej miere, aby nám dala možnosť predĺžiť a skomplikovať dráhu, nie je tak jednoduché. Na prvý pohľad sa môže zdať, že postavíte pár cestičiek a bludísk a záujem o stavebnicu končí. Ale hneď ako opustíte rámec návodu, keď nemusíte toľko premýšľať (ide skôr o presnosť stavania a kopírovania už vopred stanoveného riešenia), začína veľké dobrodružstvo, ktoré nepozná hraníc. Aj preto je vhodné dráhe vyhradiť určité konkrétne miesto v izbičke alebo inde doma, aby bolo možné pracovať aj na zložitejších projektoch. Štartovnú sadu môžete obohacovať väčšími alebo menšími rozšíreniami a efektívnymi prvkami, vyberte si, ako bude vaša veľkolepá dráha nakoniec vyzerať.

Predstavte si ha chvíľu skutočnosť, že sa zíde partia detí a pred nimi na stole leží krabica plná variabilných dielov futuristicky ladených v svojom grafickom spracovaní. Skúste odhadnúť, čo sa bude diať ďalej... A potom si hlavne dobre naplánujte, čo s tým získaným časom urobíte vy.

 

Online obchod
Zdieľať
Monika Domincová Monika je našou externou posilou, autorkou mnohých recenzií a hodnotení spoločenských hier a stavebníc na blogu Agátinho sveta. Jej záľubou je hľadať edukatívne rozmery naprieč hrami a rozvíjať hrou svoju dcéru Karolínu.