Potrebujete poradiť? 0940 052 867 Po - Pia 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodná stránka Mamin blog RECENZIA: Kinoptik – DJECO

RECENZIA: Kinoptik – DJECO

Recenzie 8. 3. 2020 2 minúty
Monika Domincová
Nechajte sa milo prekvapiť! Kinoptik nie je hra, ale je to skvelý nástroj na tvorivé hranie. Do svojho sveta plného fantázie a neohraných kúziel s optikou vtiahne nielen dieťa, ale i dospelého. Rozhýbe vaše obrázky bez použitia zložitých technológií. Je to taký malý zázrak.


Vyskúšali sme si netradičné tvorenie na našom obľúbenom Kreatívnom festivale Agátinho sveta na Střeleckom ostrove. Tejto hre som spočiatku vôbec nevenovala pozornosť, pretože na prvý pohľad mi pripomínala skôr hranie pre bábätká, ktoré už doma nemám. Ale veľmi som sa mýlila! Tých niekoľko doštičiek s nepochopiteľnými obrázkami si ma pritiahlo k sebe ako magnet. Každý si proste chce vytvoriť pohyblivý obraz. TERAZ HNEĎ.

Šťastím je, že výrobca ponúka hneď niekoľko tém, ktoré si radi vystriedajú medzi sebou dievčatá i chlapci. Vďaka tomu sa ťažko omrzí. Existuje veľké množstvo variantov a kombinácií. Ideálne však je vymyslieť si akúkoľvek nadväznosť, pretože tým rozhýbe tajuplné kúzlo celý obraz, ako by ním pretekala nejaká zázračná energetická vlna.

Celý princíp spočíva v tom, že niektoré časti obrázkov sú tvorené priečnymi tenkými kontrastnými prúžkami. Tie je potrebné klásť rovnakým smerom, pretože inak kúzlo nefunguje. Metódou pokus – omyl na to ale deti ľahko prídu samé. Po priložení priehľadnej fólie s rovnako tenkými čiernymi linkami a jej pohybovaním v štýle rolovania po obrázku celý výtvor doslova obživne. Opäť je ale potrebné sa zamyslieť, akým smerom fóliou pohybovať, aby tajuplný trik nastal.

Možnosť hrať sa v skupine i individuálne je na tejto neobvyklej stavebnici krásna. Pre viac detí je potrebné počítať s väčším počtom stavebných kariet s obrázkami a s viac kúzelnými fóliami. A potom už si len môžu rodičia dať kávu alebo čaj, pretože času na porozprávanie budú mať rozhodne dosť.

Aspoň ja som pri stolčeku s touto skladačkou vystála dosť hlbokú dieru. Škoda, že som nebola dobre „pripravená“ a nevzala si kávu aspoň do ruky. Našťastie je na Festivale v podobných prípadoch vždy možnosť si niečo dobré dať.

 

Online obchod
Zdieľať
Monika Domincová Monika je našou externou posilou, autorkou mnohých recenzií a hodnotení spoločenských hier a stavebníc na blogu Agátinho sveta. Jej záľubou je hľadať edukatívne rozmery naprieč hrami a rozvíjať hrou svoju dcéru Karolínu.