Potrebujete poradiť? 0940 052 867 Po - Pia 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodná stránka Mamin blog Hravá príprava na zápis do 1. triedy ZŠ

Hravá príprava na zápis do 1. triedy ZŠ

Tipy pre rodičov školákov 15. 3. 2024 2 minúty
Tereza Kotilová
Blížia sa zápisy do škôl. Inšpirujte sa našimi tipmi, ako hravo pripraviť svojho predškoláka na zápis a vstup do 1. triedy.

Hravá príprava na zápis do 1. triedy ZŠ
 

1. Pripravte dieťa na samostatnosť a zodpovednosť

Vstup do 1. triedy je pre dieťa veľkým zlomom. Aj keď bývajú pani učiteľky milé a príjemné, dieťa bezpochyby pocíti veľkú zmenu. V škole sa od neho bude očakávať samostatnosť a zodpovednosť za svoje veci a úlohy. Pripravujte dieťa na túto novú etapu postupne. Vymýšľajte mu drobné úlohy doma či na výletoch. Nechajte ho zabaliť si batôžtek so svojimi vecami na výlet či na dovolenku. Požiadajte ho, nech na známom mieste dôjde kúpiť vhodnú drobnosť (vstupenku, pečivo...). Predškoláčik si tiež môže skúsiť odovzdať jednoduché odkazy susedom v dome.
 
Formou hry môžete podporiť jeho ohľaduplné správanie v kolektíve detí aj jeho bezpečnosť v novom, samostatnejšom živote.

2. Uvoľňujte zápästie – grafomotorika

Aj v digitalizovanej dobe je pre deti dôležité mať pri vstupe do školy uvoľnené a rozcvičené zápästie. Spoločne so správnym úchopom ruky ovplyvní, ako sa prváčikovi bude dariť písanie, a ako sa teda bude celkovo v 1. triede cítiť. Využite jednoduché a zábavné grafomotorické cvičenia, ktoré jeho ruku dobre pripravia na písanie. Postrážte tiež držanie ceruzky či pastelky a primeraný tlak.

Zaujímate sa o grafomotoriku viac? Prečítajte si náš trojdielny seriál zameriavajúci sa na rozvoj grafomotoriky od mala až po školský vek:
 
✏️ Rozvoj grafomotoriky: 1. diel Hrubá motorika
✏️ Rozvoj grafomotoriky: 2. diel Jemná motorika
✏️ Rozvoj grafomotoriky: 3. diel Vizuomotorika

AGÁTIN TIP: Stiahnite si zadarmo naše grafomotorické maľovanky pre predškolákov.

Grafomotorické maľovanky pre predškolákov

3. Rozvíjajte reč, slovnú zásobu a výslovnosť

Správna výslovnosť a široká slovná zásoba idú ruka v ruke. K tomu skvelo poslúži množstvo „rozprávacích hier“. Ak je to potrebné, využite na rozvoj reči, slovnej zásoby aj správnej výslovnosti logopedické zošity či hravé interaktívne knižky, pri ktorých dieťa úplne iste nebude mať pocit, že sa niečo „učí“.

4. Podporte všeobecný rozhľad dieťaťa

Hrajte hry zamerané na širší rozhľad. V rámci hry budete spolu prirodzene rozprávať, vylepšovať výslovnosť a rozvíjať všeobecný prehľad. Ten potom dieťaťu veľmi pomôže počas prvého roka v škole. Skvelým a zábavným pomocníkom môžu byť vedomostné hry, ktoré deti učia spoznávať svet okolo seba.


Zaujíma vás viac? Prečítajte si ďalšie zaujímavé články týkajúce sa prípravy na 1. triedu. Viete už, aký batoh vášmu budúcemu prváčikovi zaobstarať – bude to aktovka alebo batoh?

Online obchod
Zdieľať
Tereza Kotilová Píšem pre vás inšpiratívne články na Agátin blog. Také články, ktoré vám pomôžu s výberom hier, hračiek a pomôcok pre vaše deti. S veľkou radosťou niektoré hračky z Agátinho sveta osobne testujem v praxi, a to pod odborným dohľadom mojej dcéry Rozálie.