Potrebujete poradiť? 0940 052 867 Po - Pia 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodná stránka Mamin blog Rozvoj grafomotoriky: 1. diel Hrubá motorika

Rozvoj grafomotoriky: 1. diel Hrubá motorika

Tipy odborníkov 24. 7. 2021 4 minúty
Tereza Chaloupková
Grafomotorika je slovo, pri ktorého počutí väčšine rodičov a učiteľov vstávajú hrôzou vlasy na hlave. Ide o súhrn psychomotorických činností, ktoré sa prejavujú pri kreslení a neskôr písaní. A aby ste sa tohto slova nebáli, pripravili sme si pre vás seriál, v ktorom vám bližšie vysvetlíme, čo je to grafomotorika a rozdelíme si jej rozvoj do 3 životných etáp dieťaťa, s ktorými úzko súvisia práve aj jej 3 piliere.
Rozvoj grafomotoriky: 1. díl Hrubá motorika
 
Pri rozprávaní o grafomotorike je dôležité spomenúť 3 piliere, ktoré s rozvojom grafomotoriky úzko súvisia a idú spolu ruku v ruke. Tieto 3 piliere predstavíme postupne v 3 dieloch grafomotorického seriálu v súvislosti s vekom dieťaťa, kedy sa práve táto motorika rozvíja. Dnes začneme prvým dielom.
 

Hrubá motorika a deti do 3 rokov

Prvým z pilierov grafomotoriky je HRUBÁ MOTORIKA – tá má za cieľ, aby dieťa začalo vnímať svoje telo ako svoju súčasť, ovládať ho a tiež sa naučiť správne ho držať, pretože to je neskôr základom pre správne sedenie pri písaní. Rozvoj hrubej motoriky by mal byť prirodzenou cestou pre každé dieťa, preto je veľmi žiaduce, aby deti trávili čo najviac času pohybom a vonku v prírode.
 

Aké aktivity hrubú motoriku rozvíjajú?

  • plazenie, lezenie, preliezanie, podliezanie, pretáčanie,
  • beh (slalom),
  • skoky, poskoky,
  • držanie rovnováhy,
  • hry s loptou,
  • cvičenie rúk, nôh (so šatkami, stuhou).
Prvé pokusy o záznam niečoho nielen na papier môžu prichádzať už pred 1. rokom. Deti majú väčšinou dlaňové uchopenie, pre ktoré je najvhodnejšou pomôckou farebná guľôčka od značky SES.
 
Rozvoj grafomotoriky - Barevná kulička od značky SES

 
Neskôr prichádza úchop dlaňový s palcom hore alebo dole, všetky úchopy sú však náhodné a deti veľmi experimentujú. Súčasný trh ponúka rad pomôcok, ktoré už od útleho detstva podporujú navodenie správneho úchopu a rodičia tak môžu predísť tomu zle zafixovanému, a to napr. voskové pastelky Maped Color'Peps Baby Crayons, kresliace koráliky na šnúrke alebo kvetinové voskové pastelky Djeco.

Rozvoj grafomotoriky - Květinové voskovky Djeco



V tomto období by deti nemali byť obmedzení priestorom, preto je ideálne maľovať na veľké plochy, trebárs na hárok baliaceho papiera. Ak by sme chceli spomenúť prvé tvarové prvky, z ktorých deti vychádzajú, tak sú to čiary zvislé (ideálne vedené zhora dole), vodorovné (ideálne vedené zľava doprava) a kružnice. Vyskúšajte podklady nižšie, na ktorých môže váš malý tvorca trénovať.
 
Grafomotorický tréning - vyskúšajte s Agátou

TIP na záver! Dôležitým momentom pre grafomotoriku v tomto období je jesť lyžicou!

Zaujal vás článok o rozvoji grafomotoriky u detí do 3 rokov? Potom sa môžete už čoskoro tešiť na 2. diel grafomotorického seriálu, kde sa budeme zaoberať rozvojom jemnej motoriky u detí vo veku od 3 do 6 rokov.
Online obchod
Zdieľať
Tereza Chaloupková Tereza, mamička dvoch chlapcov a učiteľka 1. stupňa ZŠ, je našou externou posilou. Zdieľa s nami svoje pedagogické skúsenosti a radí, ako školské deti rozvíjať hravo a zábavne.