Potrebujete poradiť? 0940 052 867 Po - Pia 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodná stránka Mamin blog Školská taška pre prváčikov: Aktovka alebo batoh?

Školská taška pre prváčikov: Aktovka alebo batoh?

Tipy pre rodičov školákov 31. 5. 2023 4 minúty
Tereza Kotilová
Väčšina rodičov predškolákov si kladie otázku, či kúpiť do 1. triedy aktovku alebo batoh. A aký je medzi týmito typmi školských tašiek vlastne rozdiel? Ide vám z toho už rozletieť hlava a potrebujete si urobiť jasný prehľad? Potom ste tu správne! Spísali sme pre vás výhody oboch variantov a vybrali to najlepšie z našej ponuky pre vašich budúcich prváčikov.

Školská taška pre prváčikov: Aktovka alebo batoh?
 
Aktovka alebo batoh pre prváčikov?

Ako správne vybrať školský batoh alebo aktovku sme vám už radili v jednom z našich článkov, preto sa pre podrobné informácie pozrite tam. A rovnako tak sme vám v článku písali, že rozhodnutie medzi batohom či aktovkou je čisto individuálnou záležitosťou a otázkou vkusu. Čo sa však týka prváčikov, tu má aktovka svoje dve hlavné výhody oproti školskému batohu:
 
1. Stabilita
Školní aktovka má pevnou konstrukci, která drží stále stejný tvar. Ať je prázdná, nebo plná. Tím pádem se malému neobratnému školákovi nebude převracet, když v ní bude potřebovat rychle vylovit sešit a učebnici na jeho první hodinu.
 
2. Prehľadnosť
Aktovky majú iba jednu hlavnú komoru, ktorá prváčikovi umožní mať prehľad nad obsahom ihneď po jej otvorení.

A výhoda školského batohu? Jednoznačne jeho váha. Väčšina prváčikov je pomerne drobná, preto je nízka hmotnosť batohu veľmi dôležitá, aby deti mohli denne pohodlne nosiť do školy šlabikár a ostatné pomôcky, a pritom neškodili svojmu chrbtu. Napríklad hmotnosť školských tašiek Topgal sa pohybuje iba okolo 1 kg. Ďalej potom perfektne anatomicky tvarovaný chrbát a polstrované nastaviteľné popruhy, čo výrazne napomáha zdravému vývoju detskej chrbtice, ktorý je v období prvého stupňa veľmi dôležitý.

Poďme sa teda pozrieť na to, čo máme pre budúcich prváčikov v ponuke.
 
Školské batohy Topgal

 

Školské batohy pre prváčikov Topgal a Ergobag

Školské batohy sú charakteristické členením do dvoch či troch hlavných káps, ktoré dieťaťu uľahčia ukladanie školských pomôcok, desiaty, telocviku atď. K batohu môžete dokúpiť aj peračník v rovnakom dizajne a dieťa tak bude mať peknú súpravu do prvej triedy.
 

Topgal – špička na českom trhu

Pokiaľ sa rozhodnete pre batoh, ideálnou voľbou je česká firma Topgal s 25-ročnou tradíciou a nádhernou kolekciou 2023, plnou veselých farieb aj praktických inovácií: odľahčená váha na iba 1 kg či hrudný popruh pre dokonalé nastavenie batohu. Investícia do týchto školských batohov sa vyplatí – deťom väčšinou vydržia 3 – 4 roky.

 

Ergobag – tradičná nemecká precíznosť a kvalita

Cena je stále veľmi dôležitým faktorom, ale mnoho zákazníkov si rado priplatí za vyskúšanú kvalitu a inovácie. Nákup kvalitnej školskej tašky je z dlhodobého hľadiska lepšia investícia než nákup lacnej, ktorá je často spojená i s pomerne nízkou kvalitou a krátkou životnosťou. Výrobca nemeckej značky batohov Ergobag sa radí medzi špičku v kategórii školských batohov od 1. triedy až po 4. triedu. Ich batohy sú perfektne spracované do posledného detailu.


Školské aktovky pre prváčikov Step by Step

Ponuka školských aktoviek je veľmi pestrá. Okrem kvalitných značiek však na našom trhu nájdete i tovar, ktorého výrobcovia si s ochranou detských chrbtov a kvalitou prevedenia batohu nedali príliš veľkú prácu. My sme preto do Agátinho sveta vybrali iba značky, na ktorých kvalitu sa môžete spoľahnúť.

Školské aktovky Step by Step spoločnosti Hama nie sú obyčajné aktovky, ale majú veľa vyhcytávok. Pevná hliníková konštrukcia s ľahkým rámom, vďaka ktorému aktovka drží svoj pevný tvar a školák ju môže bez problému položiť na zem bez toho, aby padala. Napriek tomu nemá pevné veko, ale prispôsobiteľnosť a mäkkosť batohu. Novo sa teda označuje aj pojmom „batohoaktovka“. Pýši sa ergonomicky tvarovaným chrbtom s príjemným polstrovaním. Popruhy sú ľahko nastaviteľné podľa výšky dieťaťa, vďaka čomu so školákom porastú pokojne celý prvý stupeň. Odnímateľný hrudný pás je samozrejmosťou – až váš prváčik povyrastie a nebude ho už potrebovať, jednoducho ho odopnite. Vďaka týmto dôležitým vlastnostiam získali aktovky Hama certifikát kvality AGR („Aktion Gesunder Rücken “ –„Akcia zdravý chrbát“). Hmotnosť týchto aktoviek sa tiež pohybuje okolo krásnych 1,2 kg.
 
Školské aktovky pre prváčikov Step by Step

V našej ponuke nájdete školské súpravy aktoviek Step by Step vrátane niekoľkých praktických doplnkov. S aktovkou dostanete v rovnakom dizajne plne vybavený školský peračník (obsahuje 19 nelámavých kvalitných pasteliek, pravítko, gumu, strúhadlo a ďalšie praktické školské pomôcky), druhé puzdro na ostatné školské pomôcky, vrecúško na cvičebný úbor či prezuvky a peňaženku, ktorú možno jednoducho použiť aj ako kapsičku na krk.
 

 

Zapojte budúceho prváčika do výberu aktovky či batohu

Nech už budete vyberať batoh či aktovku, odporúčame rešpektovať prianie dieťaťa, čo sa týka dizajnu. Zo skúsenosti môžeme avšak povedať, že sa vyplatí nepodliehať aktuálnym trendom, ale vyberať vzor nadčasový. To, že v okamžiku nákupu miluje dieťa postavičku z obľúbeného seriálu neznamená, že sa mu bude tento hrdina páčiť ešte za rok. A väčšina rodičov nechce aktovku alebo batoh kupovať každý rok nové, ide predsa len o nemalú investíciu.

Chcete s výberom školskej aktovky pre prváčika pomôcť? Príďte do našej kamennej predajne, kde sme vám plne k dispozícii.
 

Pokiaľ si stále neviete rady, pozrite sa na naše inšpiratívne video, v ktorom vám objasníme zásadné rozdiely medzi aktovkou a školským batohom. A vysvetlíme vám aj nový pojem medzi školskými taškami, ktorým je „batohoaktovka“.
 

 
Online obchod
Zdieľať
Tereza Kotilová Píšem pre vás inšpiratívne články na Agátin blog. Také články, ktoré vám pomôžu s výberom hier, hračiek a pomôcok pre vaše deti. S veľkou radosťou niektoré hračky z Agátinho sveta osobne testujem v praxi, a to pod odborným dohľadom mojej dcéry Rozálie.