Čas zavárať: Recept na pečený čaj
Pečiatky na zaváraniny
Veľmi originálnym označovaním pohárikov je pečiatkovanie. Stačí si vystrihnúť nejaký pekný tvar zo štvrtky, urobiť dierku na povrázok a otlačiť pečiatku. Tú potom môžete vyfarbiť alebo k nej dopísať názov a rok výroby. Finálny obrázok stačí pripevniť na pohár pomocou povrázku alebo ho prilepiť. Pokiaľ si chcete prácu trošku zjednodušiť, skúste priamo samolepky s tematikou ovocia či zeleniny od obľúbenej značky Aladine. Záleží, čo sa práve chystáte zavariť.
Recept na pečený čaj
Pokiaľ ste sa rozhodli uchovať sezónne ovocie výrobou pečeného čaju, prinášame vám recept, ktorý zvládnete pripraviť aj s vašimi deťmi. Urobte si krásne spoločné popoludnie a pustite sa do výroby.
Čo budete potrebovať?
Na čaj:
- 1 kg ovocia – jabĺčka, slivky, hrušky, ostružiny (mix čohokoľvek, čo vám práve na záhradke zreje)
- 500 g cukru
- ½ olúpaného a nakrájaného citrónu
- ½ lyžičky škorice
- pár klinčekov
- látku alebo netkanú textíliu
- stužku alebo povrázok
- pečiatky Stampo Hobby
- papier alebo štvrtku
- nožnice, lepidlo, dierovačku
1) Ovocie umyte a pokrájajte na kúsky vrátane citrónu.
2) Zmiešajte ho s cukrom a korením.
3) Rozprestrite na plech a dajte piecť do rúry na 200 °C.
4) Pečte 45 minút, občas počas pečenia premiešajte.
5) Hotový pečený čaj nalejte do pohárikov, zaviečkujte a nechajte dnom hore vychladnúť.
6) Po vychladnutí poháriky ozdobte látkou, ktorú priviažete pod viečkom a označte ich dekoračnými pečiatkami či samolepkami.
Pokiaľ čaj vyskúšate a pochválite sa s ním na vašich sociálnych sieťach, neváhajte nás označiť, nech sa pokocháme, ako sa vám pečený čaj podaril. Tak sladké zaváranie!