Potrebujete poradiť? 0940 052 867 Po - Pia 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodná stránka Mamin blog Putovné maľované kamienky: Tipy na kvalitné akrylové farby

Putovné maľované kamienky: Tipy na kvalitné akrylové farby

Tvorenie a vyrábanie 17. 7. 2023 3 minúty
Tereza Kotilová
Tiež vás uchvátilo maľovanie na kamienky? Táto činnosť sa veľmi rozbehla v dobe kovidovej. Nikto nikam nemohol, iba tak na prechádzku do čistej prírody. A tak si ľudia začali spríjemňovať výlety roznášaním ručne maľovaných kamienkov a ich hľadaním. Dnes snáď maľuje celý svet, pretože kamienky v rámci dovoleniek putujú aj mimo svoje „rodisko“. A čo vy? Už ste skúsili namaľovať svoj prvý putovný kamienok?

Putovné maľované kamienky: Tipy na farby

Kde sa vzalo maľovanie na kamene?

Premýšľate, kde sa vôbec vzala myšlienka maľovať na kamene? Vedeli ste, že ide o nápad starý ako ľudstvo samo? Áno, nápad sa zrodil už v praveku, keď sa pravekí ľudia snažili zaznamenať na steny jaskynných úkrytov a následne aj na samotné kamene ich každodenné danie. Táto forma sa dnes vracia späť navyše s pridanou hodnotou – putovaním.
 

Putovné maľované kamienky pre radosť

Pre vás, ktorí počujete o putovných kamienkoch po prvýkrát, pokúsime sa vám priblížiť hlavnú myšlienku. Ide o ručne maľované kamienky, ktoré niekto doma namaľuje, zozadu ich označí, že ide o putovný kamienok, a vezme so sebou na výlet. Na nejakom peknom mieste ho položí s vidinou, že ho nájde ďalší výletník, ktorý tadiaľ pôjde a urobí mu radosť. Nálezca si ho môže ponechať pre šťastie, alebo ho poponiesť zase o kúsok ďalej.
 

Aké farby na maľovanie kamienkov budete potrebovať?

Zapáčil sa vám nápad maľovať na kamienky a chcete sa do toho pustiť? Skvelé. Radosti na svete totiž nie je nikdy dosť. Po prvýkrát budete potrebovať kamienok, na ktorý sa bude pekne maľovať. Na tvare a veľkosti nezáleží, ale dobre sa bude maľovať na hladký kamienok. Netradičné tvary kameňov vám zase často vnuknú zaujímavý nápad na tvorbu.
 
Aké farby na maľovanie kamienkov budete potrebovať?

Kamienok máte, teraz už stačí len zakúpiť farby na maľovanie kamienkov, a to tie trvanlivé. Ide o akrylové farby na kamienky, ku ktorým budete potrebovať tiež  téglik na vodu a štetec alebo akrylové fixky na maľovanie kamienkov. Po namaľovaní obrázka na kameň odporúčame pretrieť ho alebo prestriekať vrchným bezfarebným lakom, ktorý maľbu ochráni pred poškrabaním a poničením. Kamienok vďaka tejto vrchnej vrstve bude môcť putovať vo svojej originálne podobe dlhé roky. V našej praktickej súprave 6 kusov akrylových farieb Cadence nájdete rovno aj 1 kus akrylového laku.
 

Kvalitné akrylové pastelové farby


AGÁTIN TIP: Necítite sa silní v zručnosti maľovania? Máme pre vás inšpiráciu, ako vytvoriť pekný putovný kamienok inak. Skúste pečiatky. Fungujú tiež. Nájdite si čo možno najhladší kamienok a vybranú pečiatku viac pritlačte. Hladké kamienky ľahko nájdete v rieke, ktorá ich pekne do hladka omieľa. Tak čo hneď vyskúšať pečiatky s letnou tematikou od obľúbenej značky Aladine?
 
Putovné kamienky inšpirácia - vyskúšajte pečiatky


Zdá sa, že dnes prepadol trendu putovných kamienkov celý svet – malí aj veľkí. A to je dobre. Veď je to tak krásne vyraziť na prechádzku a nájsť veľdielo niekoho iného zvečnené na kamienku, alebo vyraziť na výlet s myšlienkou umiestniť svoj namaľovaný kamienok niekde po ceste, aby ho zasa mohol nájsť niekto ďalší a mal z nálezu radostný deň. Tak sa s nami pustite do maľovania a šírte tiež svetom radosť.
Online obchod
Zdieľať
Tereza Kotilová Píšem pre vás inšpiratívne články na Agátin blog. Také články, ktoré vám pomôžu s výberom hier, hračiek a pomôcok pre vaše deti. S veľkou radosťou niektoré hračky z Agátinho sveta osobne testujem v praxi, a to pod odborným dohľadom mojej dcéry Rozálie.