Potrebujete poradiť? 0940 052 867 Po - Pia 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodná stránka Mamin blog O výchove hrou s Veselou chalúpkou 2: Rozvoj dojčiat a batoliat

O výchove hrou s Veselou chalúpkou 2: Rozvoj dojčiat a batoliat

Inšpiratívne rozhovory 5. 2. 2020 3 minúty
V druhom diele nového seriálu Veselá Chaloupka vám pedagogička Tereza Chaloupková priblíži, akými hrami môžete najlepšie podporovať jednotlivé oblasti vývoja vášho batoliatka až do veku troch rokov.

Hry a rozvoj v DOJČENSKOM OBDOBÍ by som s dovolením nechala na cite každého rodiča. Verím, že informáciu, že dieťa najskôr vidí čierno-bielo (výrobcovia hračiek na to v dnešnej dobe myslia), má sa dávať často na bruško, na deti rozprávať a hrkať hračkami zo všetkých strán, aby sa za zvukom otáčali, robia rodičia intuitívne… Aspoň v tomto období by som rozvoj cielene neriešila, je fajn deťom dávať rôzne podnety a veľa sa s nimi rozprávať, samozrejme pokiaľ dieťa nemá zdravotné znevýhodnenie. V tom prípade isto má od rehabilitačnej pani doktorky cielene odporúčanie, čo cvičiť.

Tá pravá herná zábava prichádza v OBDOBÍ BATOĽAŤA (rozumej 1 – 3 roky). Rozdelenie hier a tento „seriál“ postupuje od najjednoduchších hier po tie zložitejšie, ale každé dieťa je individuálne a je ťažké dať presné vekové odporúčanie. Niečo pôjde dieťaťu hneď, až budete prekvapení, s niečím bude mať problém, i keď vám to bude pripadať omnoho jednoduchšie. Vždy je dôležité, aby pri hraní a rozvíjaní vládla dobrá nálada. Tiež deti do ničoho nenúťte. Deti si ešte cieleného tréningu užijú dosť a pre vás je dôležité nepodliehať tlaku okolia, ktoré je napr. o niečo napred.

1. Čím začať

Po zakúpení prvých hier i hračiek je dobré im doma priradiť jedno miesto, na ktoré sa budú ukladať. Dieťa tak vedieme k zaradeniu a upratovaniu. Trendom i v škôlkach je, aby deti mali hračky a hry dostupné a mohli si samé vyberať, čomu sa budú venovať. Dôležité je ale v tomto období deti naučiť hru najprv upratať a potom až prejsť k ďalšej hre.

Jedna z hlavných oblastí, ktorá sa v období batoľaťa rozvíja, je hrubá a jemná motorika – pohyby detí sa stávajú účelovými a manipulácia s predmetmi sa stáva zmysluplnou, presnejšou. Vhodné sú všemožné kocky a stavebnice, vkladačky, navliekanie korálikov a vecí, vhadzovanie vecí/tvarov do otvorov a pod. Hračka Topanifarm od francúzskej značky Djeco bola u nás jednou z najhranejších hračiek. Jej popularita sa tiež ukázala na tom, že sme si ju doma nechali pre návštevy s malými kamarátmi a vždy má veľký úspech.

S rozvojom motoriky úzko súvisí rozvoj grafomotoriky. V tomto období by to však malo byť viac menej veselé čmáranie, ktoré je predovšetkým o uvoľnení ramenného kĺbu, teda na čo najväčšej ploche (je fajn striedať plochu zvislú a vodorovnú). Vhodnými pomôckami sú napríklad Kvetinové voskové pastelky, farebná guľôčka alebo napr. voskové pastelky Maped, ktoré pripravujú ruku pre správny úchop písacieho náčinia.

2. Pokračujeme – vnímanie

Ďalšou poznávacou činnosťou je vnímanie – deti stále uprednostňujú kontakt dotykový, ale dochádza tiež k rozvoji sluchu a zraku. Dieťa rozlišuje tvar, učí sa rozpoznať farby (v prvej fáze k sebe priradzuje veci rovnakej farby, v druhej fáze ich i pomenováva) a veľkosť.

K rozvoju vnímania slúži množstvo hier a hračiek, napríklad Hmatové loto, ktoré nemusíme ťahať iba poslepiačky z vrecúška podľa pravidiel, ale proste objavovať. Veľmi populárna (právom!) je hra Hmataj a nájdi od Vilac, kde sa deti tiež učia triediť do skupín a nachádzať súvislosti. Hmatové puzzle od zn. Janod síce má viac dielikov, ale spoločne ho zložiť zvládnete. Koniec koncov, pohladiť zvieratká u nás baví i sedemročného syna.

Zrakové vnímanie rozvíja tiež puzzle s menším počtom dielikov, ako je napr. Súprava 4 puzzle – Žirafa od Djeco. Ďalšou alternatívou sú výborne spracované magnetické knihy od Janod, kde môžete vybrať tému podľa záľub dieťaťa, a ktoré sú praktické napr. na cesty. Farby sa krásne natrénujú na Domino – zvieratká od Djeco, kde tiež precvičíte motoriku pri stavaní medvedíkov vedľa seba. O niečo náročnejšie už sú hry s farebnými gombíkmi Pixel Junior od talianskej zn. Quercetti, ktoré už kladú nároky tiež na určitú úroveň priestorovej orientácie.