Potrebujete poradiť? 0940 052 867 Po - Pia 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodná stránka Mamin blog O výchove hrou s Veselou chalúpkou 4: Predškolák 1. diel

O výchove hrou s Veselou chalúpkou 4: Predškolák 1. diel

Tipy pre výber hier a hračiek 1. 3. 2020
Tereza Chaloupková
V štvrtom diele seriálu Veselá Chalúpka vám pedagogička Tereza Chaloupková odporúča rad zaujímavých tipov a hier pre vaše dieťatko. Vekové rozmedzie troch až šiestich rokov, ktorým sa tento článok bude zaoberať, by sa dalo najlepšie popísať ako obdobie nástupu do materskej školy. Čaká vás to? Tak čítajte ďalej!

Dnešná doba rodičom nahráva deťom zábavu a hru len „servírovať“. Deti potom strácajú potrebu si hry vymýšľať samé, preto už je v tomto období tiež dôležité zapájať do hry vrstovníkov i podporovať tzv. voľnú hru (spontánnosť, radostná hra, fantázia, hra námetová „na niečo“). Rozhodne je v poriadku, že sa s deťmi nehráte celý deň, ale tiež máte doma svoju prácu a deti sa musia naučiť zabaviť samé. Je fajn si stanoviť hranice a dodržiavať ich: „Teraz uvarím večeru, potom sa spolu pol hodinky pohráme.“
Začneme opäť motorikouhrubá motorika sa stále zdokonaľuje, pohyby sa automatizujú a na konci tohto obdobia už deti zvládajú zložitejšie pohybové koordinácie (kolobežka, bicykel, korčule). S hrubou motorikou veľmi úzko súvisí jemná motorika a to, že si dieťa uvedomí komplexne svoje telo, pomôže tiež v grafomotorike.

V súvislosti s grafomotorikou rozprávame na konci tohto obdobia o tzv. lateralite (vyhranenosti pravej či ľavej ruky). Rodičia by si s tým hlavu lámať nemali, mali by deti nechať byť tak, ako si to samé pri jednotlivých činnostiach uchopia. Podávajte deťom predmety všetky zo stredu. Pokiaľ by sa dieťa neprofilovalo ani rok pred nástupom do školy, poraďte sa s odborníkmi. Osobne v tomto období stále odporúčam kresliť na formáty minimálne A3 a s citom kontrolovať – opravovať správny úchop!
Aj keď to bude pre niekoho prekvapením, grafomotorike veľmi pomáha hra s plastelínou, ktorej je veľké množstvo druhov a typov. Osvedčenou pomôckou na jemnú motoriku je v tomto období Zatĺkačka, rovnako tak ako Mozaikové zvieratká od Djeco, s ktorými deti trénujú jemné a presnejšie pohyby prstíkmi. Čo sa týka samotnej grafomotoriky, úžasné sú súpravy Djeco s mazacími fixkami Maľovanie krok za krokom

Prechádzame na vnímanie, ktoré v tomto vývojovom období zažíva doslova boom! Trúfam si povedať, že ako v tomto období správne nasmerujeme všetky poznávacie schopnosti, tak budú fungovať ďalej. Predovšetkým pre prípravu do školy v tomto období staviame úplné základy všetkému. Keď tieto základy chýbajú, v prvej triede nie je na čom stavať a dochádza k prvým príznakom školskej neúspešnosti. Trh ponúka tak bohaté pomôcky a hry, že je radosť tieto schopnosti rozvíjať. Sama už ich doma nemám kam dávať.

Zrakové vnímanie už je v tomto období pekne naštartované, deti už vedia pomenovať väčšinu farieb. Preto je dobré nezabudnúť na farby doplnkové (ružová, fialová, oranžová) a odtiene farieb – pomenovanie svetlá/tmavá. Tu je jednoznačne na mieste Rybka – farebná mozaika od Djeco alebo Ježko – čísla a farby od Janod.

Zrakovú pamäť a syntézu upevníme skladaním puzzle s väčším množstvom dielikov. Súprava 6 puzzle pre najmenších alebo didaktické puzzle Medvedíkov deň, kde môžeme dieťa obrázkovou osnovou podporiť pri súvislom rozprávaní o vlastnom režime dňa. Na zrakové rozlíšenie používame doma dve veľmi populárne pomôcky. Jednou z nich je skladanie zvieratiek Animomix od Djeco a druhou Indiánsky totem od Janod, kedy deti stavajú a skladajú podľa predlohy. Obe sú bezchybne spracované.

Súčasná generácia detí má veľmi oslabené sluchové vnímanie. Radu detí robia dlho problémy určiť prvú slabiku, neskôr prvú hlásku a ešte neskôr poslednú hlásku v slovách, preto bude ušiam lahodiť Pexeso pre uši alebo Kúzelná ceruzka od Albi s pexesami Kúzelné čítanie!

Online obchod
Zdieľať
Tereza Chaloupková Tereza, mamička dvoch chlapcov a učiteľka 1. stupňa ZŠ, je našou externou posilou. Zdieľa s nami svoje pedagogické skúsenosti a radí, ako školské deti rozvíjať hravo a zábavne.