Potrebujete poradiť? 0940 052 867 Po - Pia 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodná stránka Mamin blog Agáta má rada Lindex

Agáta má rada Lindex

Tipy pre výber hier a hračiek 3. 4. 2024 5 minut
Tereza Kotilová
Pýtate sa nás, prečo má Agáta rada Lindex? Tak sa na to poďme spoločne pozrieť a možno sa dozviete niečo, čo ste doteraz nevedeli. A pozor, v závere článku na vás čaká zľava.



Lindex a udržateľnosť

Vedeli ste, že módna spoločnosť Lindex je tu už viac než 65 rokov? Fíha, to je dlhá doba. Za tú dobu sa svet veľmi zmenil a vyvinul. A snáď viac, než kedykoľvek predtým narastá pocit naliehavosti v oblasti udržateľnej módy. Zmena klímy, sociálne nerovnosti a rastúci počet obyvateľov ovplyvňujú cestu, akou práve Lindex ide. Áno, asi nie sú na svojej ceste úplne dokonalí, ale nikdy nevyhlásili, že už došli do cieľa. Pokračujú ďalej a snažia sa prispôsobiť dnešnému svetu tak, aby plnili jeho čím ďalej, tým ťažšie nároky... V spoločnosti Lindex je udržateľnosť súčasťou každodennej pracovnej náplne.

„Nie sme ani zďaleka dokonalí, ale sme odhodlaní prevziať zodpovednosť a pokračovať v našej ceste, aby sme prispeli k zmene, a to nielen teraz, ale aj v budúcnosti. Preto sme sa zaviazali k udržateľnosti – usilujeme o dosiahnutie zmeny pre budúce generácie. Náš záväzok sa týka troch oblastí: podporovať ženy, rešpektovať planétu a zasadzovať sa o ľudské práva.

Agáta má rada Lindex

1. Podpora a inšpirácia žien po celom svete

Lindex podporuje a zároveň inšpiruje ženy po celom svete. Celý reťazec je plný žien – od polí s bavlnou až po skúšobné kabínky. Ženy na poliach zbierajú bavlnu, spriadajú nite, tkajú látky a šijú odevy. Vytvárajú návrhy modelov, propagujú ich, rozhodujú o tom, akým smerom sa bude spoločnosť uberať. 

Lindex investuje a využíva obchodnú silu na zlepšenie zdravia a blahobytu žien na trhoch aj v komunitách, kde pôsobí. Odstraňuje rozdiely medzi ženami a mužmi a zaisťuje, aby ženy mali rovnaké príležitosti na naplnenie svojho potenciálu ako muži. 

2. Správanie sa s úctou k planéte

Zmena klímy má dopad na všetky časti sveta a ohrozuje globálny rozvoj. Lindex usiluje o cirkulárny kolobeh v módnom priemysle a snaží sa obmedziť zmenu klímy minimalizáciou vo využívaní prírodných zdrojov. To nie je ľahká úloha – je to však rozhodne cesta. Lindex dal sľub, že do roku 2025 bude 100 % materiálov používaných v spoločnosti z recyklovaných alebo z udržateľných zdrojov.

3. Zaistenie ľudských práv 

Chod spoločnosti Lindex závisí na rozhodnutí, rukách a remeselnom ume ľudí. K týmto ľuďom neodmysliteľne patria ich práva a dôstojnosť, nech už ide o kohokoľvek. Spoločnosť Lindex sa snaží, aby sa základné ľudské práva dodržovali naprieč celým reťazcom – aby pracoviská boli bezpečné, zdravotne neškodné a disponovali riadnymi pracovnými podmienkami. Lindex chce pracoviská, kde sa každý cíti rešpektovaný, oceňovaný a vítaný. V módnom priemysle je transparentný dodávateľský reťazec jednou z najväčších výziev, ale zároveň je tiež stavebným kameňom pre pokrok vo všetkých oblastiach udržateľnosti.

Agátin svet a udržateľnosť

My v Agátinom svete taktiež premýšľame nad životným prostredím a udržateľnosťou pri každom našom kroku.  

1. Materiály hračiek 

Sústredíme sa na výber hračiek z prírodných materiálov, ktoré pochádzajú z udržateľných zdrojov (papier, drevo, kaučuk, guma, textil) či recyklovaných/biodegradabilných materiálov (biodegradabilný plast, recyklovaný plast). Krásnym príkladom recyklácie plastov medzi našimi produktmi môžu byť školské batohy Ergobag vyrábané z recyklovaných plastových fliaš.

Aktuálne je cca 25 % hier, hračiek, školských batohov a potrieb v našej ponuke vyrobených šetrne k prírode. 

2. Obaly 

Snažíme sa obmedziť obaly vo všetkých našich krokoch. Preto vám vaše objednávky chodia zakaždým v inej „škaredej škatuli“. V skutočnosti to je však nádherný príklad toho, ako nám nie je ochrana životného prostredia ukradnutá a snažíme sa využiť už použité škatule na maximum a vašej objednávke vždy vybrať škatuľu na mieru. Tiež u nás nenájdete plastové výplne balíkov. Keď v škatuli zostáva miesto, vypĺňame ho vždy kartónmi či papierom. A ešte jeden pekný príklad od našich dodávateľov, ktorý ide ruka v ruke s témou ochrany životného prostredia, je ekologicky šetrná impregnácia školských batohov. Vďaka nej nedochádza k stekaniu neekologických preparátov do pôdy. 
 
AGÁTIN TIP: Poďte si spoločne s deťmi vyrobiť zo škatule od vašej objednávky domček pre bábiky.

3. Miesto výroby a preprava

Vyberáme prevažne dodávateľov, ktorí nám sú geograficky bližšie, a ktorí dávajú prednosť ekologickej doprave z výroby k nám. Samozrejme, snažíme sa čo najviac kreatívnych hračiek a hier hľadať aj medzi našimi lokálnymi dodávateľmi. 
 
Aktuálne je cca 20 % hier, hračiek, školských batohov a potrieb v našej ponuke vyrobených v Európe, čím znižujeme uhlíkovú stopu pri doprave tovaru k nám. 
 
Vlani sme tiež novo spoločne s GLS spustili možnosť zvoliť si zelenú dopravu z Agátinho sveta smerom k vám domov. Viac o tejto zelenej doprave si prečítajte v našom podrobnejšom článku.

Zelená doprava s GLS

4. Kvalita 

Sústredíme sa na kvalitné hry, hračky a školské batohy, kde sme si istí, že niečo vydržia a nie je tak nutné kupovať zanedlho náhradu. 

Chcete si byť istí, že u nás nakupujete hry a hračky, ktoré spĺňajú podmienky ekologického výrobku? Potom si jednoducho vo filtrácii v ľavom stĺpci zaškrtnite pole „áno“ práve pri filtri ekologický výrobok.

Ekologický výrobok v Agátinom svete

3 tipy, ako sa podieľať na ochrane životného prostredia

1. TIP: Uvedomelé rozhodnutia 

Jedným z najlepších spôsobov, ako sa podieľať na ochrane životného prostredia, a ako zaistiť lepšiu budúcnosť budúcim generáciám, je správať sa svedomito. Vďaka Lindexu môžete mať vo svojom šatníku oblečenie, ktoré sa vám skutočne páči, a keď sa o neho budete dobre starať, dlho vám vydrží. Vďaka Agátinmu svetu môžete zaobstarať kvalitné hry a hračky, ktoré opäť pri určitej starostlivosti vydržia a zabavia niekoľko generácií.

2. TIP: Recyklácia

Textilné materiály možno používať oveľa dlhšie, než si väčšina z nás myslí. Opätovným použitím a recykláciou odevov môžete predĺžiť ich životnosť a využiť ich, aj keď ich už nepotrebujete. Hračky, ktoré vaše deti už v ničom nerozvíjajú môžete poslať ďalej do obehu tam, kde ešte dobre poslúžia, či ich schovať ďalším generáciám. Recyklovať s nami môžete aj škatule od objednávok. Už ste čítali náš posledný tip na výrobu vešiakov na oblečky pre bábiky z kartónových škatúľ od objednávky?

3. TIP: Starostlivosť 

Keď sa budete o svoje oblečenie i hračky starať, vydržia vám oveľa dlhšie. Čo je lepšie, ako pre životné prostredie, tak pre vašu peňaženku. Prečítajte si naše tipy, ako na starostlivosť o hračky a ich organizáciu.

 

10 % zľava pre všetkých súčasných a nových členov Lindex More na 1 online nákup v Lindex.

 
Zľava 10 % v Lindex
Online obchod
Zdieľať
Tereza Kotilová Píšem pre vás inšpiratívne články na Agátin blog. Také články, ktoré vám pomôžu s výberom hier, hračiek a pomôcok pre vaše deti. S veľkou radosťou niektoré hračky z Agátinho sveta osobne testujem v praxi, a to pod odborným dohľadom mojej dcéry Rozálie.