Potrebujete poradiť? 0940 052 867 Po - Pia 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodná stránka Mamin blog Ako šikovne zabaviť a rozvíjať deti vo veku 2 – 3 rokov?

Ako šikovne zabaviť a rozvíjať deti vo veku 2 – 3 rokov?

Tipy pre výber hier a hračiek 9. 3. 2022 3 minúty
Kristýna Křížová
Väčšina detí po druhých narodeninách vstupuje do obdobia veľkej zvedavosti a chuti skúšať nové. Zaujímajú ich nové spôsoby hry, nové a bohatšie spôsoby komunikácie s dospelými, taktiež rady skúšajú tvoriť. Deťom už proste nestačia doterajšie spôsoby hry. Rad rodičov stojí teda pred úlohou, ako tieto svoje stále zvedavejšie deti zaujať a ako ich zabaviť, aby sa pri hre tiež niečo nové naučili?

Skúšajte jednoduché spoločenské hry

Skúste s deťmi hrať prvé jednoduché hry. Dobré hry pre menšie deti obsahujú prvky prekvapenia a "napätia", využívajú deťom dobre známe prvky (zvieratká a pod), ale tiež pred deti kladú nové výzvy – pomenovávať farby, učiť sa počítať, rešpektovať pravidlá, sústrediť sa, rozhodovať sa a učiť sa nielen vyhrávať, ale tiež občas aj prehrať.

Súčasným hitom medzi prvými hrami tých najmenších je kooperatívna hra Ovocný sad od nemeckej značky HABA. Je to veľmi jednoduchá hra, v ktorej sa snažia hráči priateľsky dosiahnuť spoločný cieľ, a to zozbierať všetko ovocie skôr, ako sa do záhrady dostane ľstivý havran. Hra je rýchla, takže sa nemusíte obávať, že pri nej deti nevydržia. Bude ich to veľmi baviť a s istotou môžeme povedať, že ju budete hrať niekoľkokrát za sebou.

Moja prvá hra - Ovocný sad

Spoločne sa môžete zahrať aj pri hrách  Cestička so zvieratkami či Kde a ako žijú zvieratká. Ide o jednoduché hry pre deti od 2,5 rokov od značky Djeco, pri ktorých sa učia rešpektovať pravidlá, poznávať farby a rozvíjajú postreh. Deti milujú veľké gumové zvieratká, ktoré sú súčasťou hry, ale rady sa s nimi hrajú aj mimo hru.

K rozvoju vnímania poslúži hra Hmataj a nájdi od značky Vilac. Deti poslepiačky ťahajú z vrecúška drevené predmety a majú popísať svojimi slovami, aký predmet držia v ruke. Môžete hru, samozrejme, prispôsobiť dieťaťu a vymyslieť svoje pravidlá. Proste s deťmi objavujte!


Pri výbere hry sa venujte tiež materiálu a bezpečnosti hry. Herné prvky by mali byť dostatočne veľké, aby boli bezpečné a pre deti dobre uchopiteľné. Mali by byť pokiaľ možno z prírodných materiálov (drevo, kartón).

Rozvíjajte jemnú motoriku a koncentráciu

Ďalšiu cestu, ako sa s deťmi nápadito hrať a ako ich tiež naučiť samostatne sa zabaviť, predstavujú mozaiky. Pre deti od 2 rokov je ideálna mozaika Fantacolor Junior Basic od talianskej rodinnej firmy Quercetti. Deti si pod priehľadnú dosku vložia jednu z 8 farebných predlôh a potom farebnými gombíkmi vyplňujú otvory v mozaike a tvoria obrázok. Deti pri tejto aktivite rozvíjajú jemnú motoriku, koordináciu ruka – oko i koncentráciu. Ak budú chcieť vaše deti do tvorby mozaikových obrázkov vniesť viac vlastnej tvorivosti, stačí predlohy otočiť a deti vyplňujú obrázok farbami podľa svojho výberu. Až ešte viac vyrastú, môžu obrázky tvoriť úplne samostatne.

Z ponuky hier na rozvoj jemnej motoriky môžete dieťaťu ponúknuť skvelú súpravu Prešívanie – zvieratká z divočiny od francúzskej značky Djeco. Zábavným prevliekaním farebných šnúrok si deti trénujú ruku, koordináciu oko-ruka a tiež logické myslenie. Rozvoj týchto zručností je veľmi dôležitý a oceníte ich pri kreslení a neskôr pri písaní.

Rozvíjajte jemnú motoriku a koncentráciu

Pre menšie deti je populárna stavebnica SmartMax. Deti spájajú vagóniky a nakladajú na nich roztomilé zvieratká. Tie musia najskôr zložiť z troch magnetických dielov. Zvieratká sú farebne rozlíšené, ale zo skúseností vieme, že deti diely rôzne menia a kombinujú – pri hre tak vznikajú úplne nové zvieratká.

Tvorenie rozvíja fantáziu

Každé dieťa je iné a baví ho niečo iné. Zatiaľ čo jedno prepadne kúzlu drevených kociek, iné maľuje a maľuje. Dokonca maľuje všade, vrátane stien. Dajte dieťaťu priestor pre jeho fantáziu a ponúknite mu výtvarný kufrík Maped Color'Peps Jumbo. Praktický kufrík obsahuje súpravu farebných fixiek so skutočne silným hrotom. Výtvarný kufrík je určený pre deti od 1 roka. Nemusíte sa báť, že fixky dieťa zničí, sú skutočne odolné proti zatlačeniu či poškodeniu. Mamičky malých umelcov iste ocenia, že atrament je vyprateľný a umývateľný.

Snáď všetky deti baví modelína. Pre malé deti odporúčame ľahkú hmotu Play-doh. Začnite štartovacou súpravou a postupne dokupujte doplnky. Modelína Play-doh je zdravotne neškodná, teda môžete takmer bez starostí nechať dieťa hrať bez dozoru. Práca s modelínou rozvíja nielen kreativitu a fantáziu, ale tiež motoriku, výtvarné a technické zručnosti.

Tvorenie rozvíja fantáziu

Zábavné maľovanie vodou sa hodí nielen na doma, ale tiež na cesty. Máme veľmi dobré skúsenosti s kúzelnými maľovankami Djeco. Sú skutočne krásne! Súprava obsahuje špeciálnu ceruzku, do ktorej sa naleje voda. Deti potom ceruzkou (štetcom) jazdia po obrázku, ktorý sa im postupne odkrýva. Mokré časti sa ako kúzlom premenia na farbičky. Po zaschnutí obrázok zase zmizne a môžete maľovanky používať stále dookola. Vyberajte z rôznych motívov, ako napríklad Čo sa skrýva v záhrade, v lese či na oblohe.

 

Online obchod
Zdieľať
Kristýna Křížová Kristýna je zakladateľka a duša Agátinho sveta, ktorému dáva smer. Spolu so svojou sestrou Luciou skúmajú tuzemský i zahraničný trh, aby do sortimentu začlenili tie najlepšie hry a hračky. Pretože len hry, hračky, knižky a stavebnice, ktoré vynikajú prínosom pre deti, kvalitou spracovania, bezpečnosťou aj dizajnom môžu do Agátinho sveta. A taký je potom svet, ktorý pre nás tvoria.