Potrebujete poradiť? 0940 052 867 Po - Pia 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodná stránka Mamin blog Tipy na waldorfské pomôcky a hračky

Tipy na waldorfské pomôcky a hračky

Tipy pre výber hier a hračiek 6. 5. 2022
Tereza Kotilová
Hľadáte waldorfské hračky a pomôcky, ktoré umožnia vášmu dieťaťu prirodzený rozvoj osobnosti? Tu je od nás pár tipov vrátane priblíženia waldorfského systému.

Tipy na waldorfské pomôcky a hračky


Waldorfský prístup

Viete, v čom spočíva waldorfská pedagogika? V snahe rozvíjať človeka v jeho celistvosti vo vhodný čas, vhodnými pomôckami a najmä prirodzenou cestou. Vo waldorfskom prístupe je kladený dôraz na lásku, úctu a rešpekt ku každému dieťaťu. Deti sa učia hlavne prostredníctvom zmyslového vnímania a slobodného pohybu. Učia sa nápodobou, keď vzorom k nápodobe je každý, kto je pre dieťa nejako blízky.

Waldorfský prístup je aktívny prístup, v ktorom je však dôležitý určitý poriadok a rytmus. Poriadok v zmysle základnej orientácie v čase a súvislosti javov. A rytmus ako prejav tohto poriadku. Rytmus nádychu symbolizuje riadenú činnosť (spoločné tvorenie) a rytmus výdychu potom predstavuje voľnú hru. U menších detí prevláda potreba voľnej hry a čím je dieťa staršie, tým sa rytmy vyvažujú. Najdôležitejším obdobím rozvoja je obdobie prvých 7 rokov.

Pokiaľ idete cestou waldorfskou, potom je dôležité, aby deň aj týždeň mal čitateľný a predvídateľný rytmus činností, ktorý deťom napomáha v získaní istoty a pocitu bezpečia.

Učitelia vo waldorfskom systéme sú veľmi aktívni, pôsobia na svojich žiakov svojou osobnosťou, duchovným vyžarovaním, silou rozprávaného slova a ďalšími formami umenia. Veľmi využívajú spev, hudobné nástroje, tanec a všetkými týmito cestami vyzývajú deti k nápodobe a zapojeniu sa. Snažia sa tým deti naučiť, aby sa vedeli vyjadrovať pohybom, čomu sa odborne vraví Eurytmia. Táto činnosť totiž podľa waldorfských učiteľov pôsobí liečivo na celý organizmus, podporuje správny rozvoj orgánov, a navyše pomáha pri utváraní reči aj pri náprave nedostatkov vo výslovnosti. Dieťa v pohybe oveľa lepšie zažíva a pociťuje deje okolo seba aj lepšie spracováva prichádzajúce nálady. Zároveň sa učí pohybovať v priestore s ohľadom na svoje okolie.

Hlavným cieľom tejto výchovy je teda duševne rozvinutý, harmonizovaný, tvorivý, samostatný a dobre socializovaný človek, ktorý je schopný spolupracovať, pociťuje radosť zo vzdelávania a sebarozvoja aj rozvoja spoločnosti okolo neho.
 
Tipy na waldorfské pomôcky a hračky
 

Waldorfské pomôcky a hračky

Pýtate sa, aké pomôcky sú vo waldorfskom systéme ideálne? Hlavne tie z prírodných materiálov a ideálne priamo v prírode získané – kamene, šišky, drievka. Pokiaľ sa zameriame na hračky, potom sa opäť držíme prírodných materiálov, decentných a prirodzených farieb, jednoduchých tvarov a ručnej výroby – rôzne skladačky, stavebnice z dreva, jednoduché látkové bábiky a škriatkovia. Skrz tieto pomôcky a hračky si deti vytvárajú svoj vnútorný obraz sveta, a preto by ho mali odrážať v čo najviac prirodzenom svetle.

Waldorfské pomôcky a hračky
 

Drevené hudobné hračky

Ako sme už spomenuli vyššie, spev a tanec je vo waldorfskom systéme na dennom poriadku. Preto, pokiaľ sa vydáte waldorfskou cestou, vybavte sa drevenými hudobnými hračkami všetkého druhu, hlavne tými rytmickými.
 

 

Hry na reálny život

Nakoľko sa bavíme o učení sa nápodobou, tak všetky hry na reálny život sú povolené. Na to dobre využijete kuchynky, obchody, montovacie doky, herné stolčeky, domčeky pre bábiky a iné pomôcky, s ktorými je možné sa pripodobniť reálnemu svetu.

Hry na reálny život
 

Drevené rozvojové hračky

K tomuto systému neodmysliteľne patria drevené rozvojové hračky, ktoré majú všestranné využitie, avšak občas vás samotných prekvapí, čo všetko dieťa napadne s týmito pomôckami robiť.
 

 

Hráme sa vonku

A keďže veľa času trávia deti vo waldorfskom režime vonku, tak pripadá vhod všetko záhradné vybavenie, ktoré možno na hranie využiť – pulty, stolčeky, stoličky, priehradky, boxy, šplhacie laná, drevené náradie, vtáčie búdky na domácu tvorbu.

Poznáte kolekciu Terra Kids od nemeckej značky HABA? Pomôcky z tejto kolekcie úzko súvisia s myšlienkou brať deti vážne. Deti rady napodobňujú dospelých a v každej činnosti ich skúšajú nasledovať. Chcú používať skutočné nástroje, žiadne hračky. Keď dospelí veria deťom, že sú zodpovední pri používaní náradia, ako sú napríklad nože, píly, vŕtačky alebo kladivá, ukážu im, že ich berú vážne. A práve s outdoorovými nástrojmi Terra Kids môžu deti aj dospelí pracovať rovnako, pretože nejde o obyčajné hračky, ale o skutočné dobrodružné nástroje.
 

 

Výtvarné činnosti

Nesmieme tiež zabudnúť na prejav a rozvoj osobnosti kresbou a inými výtvarnými činnosťami, ktoré patria ku každému dňu nielen vo waldorfskom systéme.

Výtvarné činnosti

Chcete sa dozvedieť viac o waldorfskej pedagogike aj o tom, ako sa líši od montessori systému? Prečítajte si náš článok zameraný na tieto dva alternatívne prístupy vo vzdelávaní.
Online obchod
Zdieľať
Tereza Kotilová Píšem pre vás inšpiratívne články na Agátin blog. Také články, ktoré vám pomôžu s výberom hier, hračiek a pomôcok pre vaše deti. S veľkou radosťou niektoré hračky z Agátinho sveta osobne testujem v praxi, a to pod odborným dohľadom mojej dcéry Rozálie.