Potrebujete poradiť? 0940 052 867 Po - Pia 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodná stránka Mamin blog Ako vyrobiť hmyzí domček?

Ako vyrobiť hmyzí domček?

Tipy pre výber hier a hračiek 6. 4. 2024 4 minúty
Kateřina Hrubešová
Vedeli ste, že existuje mnoho užitočných druhov hmyzu, ktorý potrebujeme v našej záhrade? Určitý druh hmyzu nám pomáha nielen s opeľovaním ovocných stromov, krov a kvetín, ale tiež bojuje proti otravným škodcom. A to bez postrekov a ekologicky. Užitočného hmyzu v prírode ubúda. Prispieť k jeho záchrane môžete trebárs tým, že si postavíte na záhrade hmyzí domček. Hmyzí nájomníci vám budú vďační a vy uvidíte, ako vaša záhrada naraz rozkvitne. Ďalšou výhodou hmyzích domčekov je možnosť pozorovania hmyzu spoločne s deťmi. Dospelí aj deti sa vďaka tomu môžu naučiť mnoho zaujímavého o prírode a kolobehu života.
Ako vyrobiť hmyzí domček?

Výroba hmyzieho domčeka je veľmi ľahká a zábavná. Ideálnym materiálom na výrobu je drevo a ako výplň využijete klátiky, slamu, seno, či staré tehličky. Netrúfate si na výrobu bez pomoci? Potom pre vás máme riešenie. Využite jednu z našich tvorivých súprav, ktorá vám prácu veľmi uľahčí.


Najskôr sa pozrite na záhradu a rozmyslite si, kam chcete domček umiestniť. Ako veľký môže byť? Chcete ho zavesiť alebo skôr postaviť? Určite budete chcieť s deťmi pozorovať chrobáčiky ako sú napr. lienky, zlatoočky, včielky samotárky, čmeliaky či blyskavky. Zvoľte také miesto, kde ich budete môcť pozorovať, ale zároveň im doprajete dostatok pokoja.
 

Ako na výrobu hmyzieho domčeka HABA

Filipko a Adamko spoločne s tatkom pre vás pripravili pracovný postup k tvorivej súprave hmyzieho domčeka od nemeckej značky HABA.

Ako väčšina z nás, ani my veľmi nečítame návody. Je to ľahké, to predsa zvládne každý. Nezačali sme úplne ideálne, a tak sa nakoniec chlapci na tých pár obrázkov pozreli, pokrčili ramenami a začali znovu. Takže náš tip hneď na začiatku: skôr, než začnete, pozrite sa do priloženého návodu.
Ako na výrobu hmyzieho domčeka HABA

Krok 1

Výrobu hmyzieho domčeka začneme jeho zadnou stenou, ktorú vytvoríme z drevenej dosky v tvare trojuholníka.  Na doske sú predvŕtané dierky, do ktorých upevnite tri kolíky (tiež v tvare trojuholníka) pomocou skrutkovača alebo aku vŕtačky. Skrutky sú súčasťou balenia. Budeme potrebovať tiež tri.

Tip: Ak použijete aku vŕtačku ako my, netlačte príliš proti materiálu.
 
Ako na výrobu hmyzieho domčeka HABA
 

Krok 2

Potom sa môžeme pustiť do výroby strechy z dvoch rovnako dlhých drevených dosiek, ktoré pripevníme na dve protiľahlé strany trojuholníkovej základne. Obe dosky majú hornú časť skosenú tak, aby strieška doliehala k trojuholníkovej základni celou plochou. Skosené strany tvoria vrchol strechy. Dosku s obrázkom loga Terra Kids umiestnite na ľavú stranu kŕmidla a pod ňu umiestnite druhú dosku tak, aby skosená strana bola pod ňou.
 

Krok 3

Teraz si urobíme dno hmyzieho domčeka. Použijeme na to doštičku dlhú 22,5 cm a širokú 11,5 cm. Pomocou štyroch skrutiek upevníme doštičku na dva trojuholníkové kolíky.
 

Krok 4

Z kovového plieška urobíme ešte malú striešku, ktorá bude chrániť hmyzí domček pred dažďom. Pripravíme si kovový pliešok, na ktorom máme štyri predvŕtané otvory. Najskôr upevnite striešku dvomi skrutkami do dreva na vrchole strechy. Ľahko ohnite materiál tak, aby ste teraz mohli zoskrutkovať aj druhú stranu zvyšnými dvomi skrutkami do dreva. Nakoniec zložte z kovovej striešky ochrannú fóliu.

Ako na výrobu hmyzieho domčeka HABA

Krok 5

Zostáva nám ešte pripevniť tyč na zadnú stranu kŕmidla a upevniť ju štyrmi skrutkami do dreva. Budeme potrebovať dve drevené doštičky s veľkosťou 20 x 4 cm. Na každej doštičke sú predvŕtané tri dierky. Umiestnite doštičky proti sebe na zadnú časť hmyzieho domčeka tak, aby ste mali na chrbte domčeka štyri skrutky do dreva. Zvyšné dve slúžia na upevnenie na strom alebo iné miesto, ktoré zvolíte.
 

Krok 6

A teraz zostáva len výplň pre hmyzí domček. Tvorivá súprava Terra Kids obsahuje drievka, ktoré majú otvory pre hmyz. Táto časť deti bavila najviac. Zasuňte všetky drievka do domčeka tak, aby ste predvŕtané otvory mali v otvorenej prednej strane domčeka.
 
Ako na výrobu hmyzieho domčeka HABA

Tip: Nebojte sa do výroby domčeka zapojiť aj mladšie deti, rozhodne sa nudiť nebudú. Drievka pre výplň totiž poslúžili skvele aj ako zábava pre deti pri tvorení. Stavali z nich rôzne stavby, ako sú komíny, domčeky či veže.
 
Ako na výrobu hmyzieho domčeka HABA
 
Hmyzí domček je hotový a môžeme ho umiestniť na záhradu. A pozorovanie jarnej prírody môže začať! Dúfame, že sme vás inšpirovali a budeme radi, keď nám zašlete fotku vášho hmyzieho domčeka. Nezabudnite takto z jari vybaviť svojich dobrodruhov nenahraditeľnou výbavou do prírody, nech je to pozorovanie plnohodnotné.


 

Životnosť hmyzieho domčeka

Vŕta vám hlavou, ako dlho taký hmyzí domček vydrží? Tak dlho, ako vy sami budete chcieť. Pravidelne kontrolujte jeho stav, aby nezačal plesnivieť či ho nenapadli škodcovia. Približne raz za rok vymeňte výplň. Nemajte obavy, že nemáte náhradné drievka k hmyziemu domčeku Terra Kids. Fantázii sa medze nekladú a môžete svoj domček vyplniť akýmkoľvek prírodným materiálom, ktorý nájdete pri prechádzke v lese. Šišky, klátiky, seno, mach, vetvičky, bukvice, prázdne makovice a ďalšie prírodné materiály urobia váš domček jedinečným. Dobre poslúžia aj polienka, do ktorých vyvŕtajte malé tunely hlboké cca 3 až 10 cm. Čím viac druhov výplne, tým viac druhov hmyzu prilákate. Nedávajte do domčeka žiadne plasty a odolajte pokušeniu hmyzí domček natrieť farbou alebo lakom. Tým hmyz len odradíte.
 
Online obchod
Zdieľať
Kateřina Hrubešová Kateřina sa stará o Facebookovú stránku Agátinho sveta, je tiež autorkou mnohých článkov Agátinho blogu. Skúma vlastnosti našich hračiek do najmenšieho detailu. O získané poznatky sa delí v pravidelných rubrikách, ktoré sú súčasťou našich newsletterov.