Potrebujete poradiť? 0940 052 867 Po - Pia 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodná stránka Mamin blog O výchove hrou s Veselou chalúpkou 6: Školák 1. diel

O výchove hrou s Veselou chalúpkou 6: Školák 1. diel

Tipy pre rodičov školákov 15. 3. 2020 2 minúty
Tereza Chaloupková
Posledným obdobím, ktoré v tomto seriáli zmienime, je mladší školský vek (rozumej 6 – 7 rokov až 11 rokov). Hlavným znakom tohto obdobia je vstup dieťaťa do školy.

Na začiatku tohto obdobia sú deti veľmi závislé na autorite, pri hrách sú aktívne, snaživé a ochotné spolupracovať. Ku konci tohto obdobia sa s blížiacim sa dospievaním stávajú kritickejšie… Všetky schopnosti sú v tomto období viac menej rozvinuté a už sa iba zdokonaľujú a „ladia“ detaily. Tiež sa viac do popredia dostáva nadanie, talent a individuálne záujmy každého dieťaťa.

Motorický vývoj sa postupne upokojuje. Pohyby mladších školákov sú presnejšie, úspornejšie a stále sa zlepšuje hrubá a jemná motorika. Jemnú motoriku i trpezlivosť celej rodiny preverí Totem zen od Djeco, s ktorým majú skutočne čo robiť i dospelí.
Grafomotorika je v tomto období veľkou témou, zvlášť v prvom ročníku, a práve tu sa ukáže, ako dobre deti majú uvoľnenú ruku z predošlého obdobia. Dôležité je stále dbať na správny úchop. Na spestrenie písania a maľovania máme doma vyskúšanú Hru s propisotom a tiež Kresliace šablóny od Djeco.


Vnímanie sa stáva cieľavedomým a prestáva byť náhodné. Školáci nemajú radi pasívny príjem informácií, chcú sa zúčastniť, zistiť vlastnosti predmetov a pochopiť súvislosti medzi nimi.

Stále ešte existujú hry, ktoré rozvíjajú zrakové vnímanie na “školáckej“ úrovni. Jednou z nich sú Mini hry – napr. Hľadaj rozdiely s Remim od Djeco, v balení nájdete i ceruzku, takže sú praktické na cesty i napr. pri dlhom čakaní u zubára. Výbornou pomôckou je tiež Farebný kód od Mindok, ktorý je pre jedného hráča. Šikovných vedátorov bude baviť rozpohybovanie obrázkov Kinoptik a na precvičenie očných pohybov je u nás veľmi populárny Labyrintix.

Predstavivosť dosahuje u malého školáka vrchol a stráca predškolácku spontánnosť, ale v ruku v ruke s fantáziou je napr. ju podporovať, a to nielen pri hre, ale tiež v reálnom živote. Deti získavajú sebavedomie a podpora toho, že v živote môžeme snahou a usilovnosťou dosiahnuť, čo chceme, je pre deti dobrým základom.
Fantázia sa skvele rozvíja pri hre Dixit a s niekoľkými rozšíreniami je u detí veľmi obľúbená.

 

Online obchod
Zdieľať
Tereza Chaloupková Tereza, mamička dvoch chlapcov a učiteľka 1. stupňa ZŠ, je našou externou posilou. Zdieľa s nami svoje pedagogické skúsenosti a radí, ako školské deti rozvíjať hravo a zábavne.