Potrebujete poradiť? 0940 052 867 Po - Pia 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodná stránka Mamin blog O výchove hrou s Veselou chalúpkou 5: Predškolák 2. diel

O výchove hrou s Veselou chalúpkou 5: Predškolák 2. diel

Tipy pre výber hier a hračiek 1. 3. 2020 2 minúty
Tereza Chaloupková
V piatom diele seriálu Veselá Chalúpka pokračuje pedagogička Tereza Chaloupková v téme predškolák a odporúča hry na rozvoj vášho dieťaťa.

Ďalšou schopnosťou, ktorú je dôležité rozvíjať, je orientácia v priestore, to znamená pojmy nahor – nadol – vpravo – vľavo – uprostred. Pomôcka, ktorá ma úplne nadchla, je hra Edulodo – Kde stojí žirafa? Vymyslieť ju mohol snáď len učiteľ, ktorý vie, ako je potrebné toto precvičovať. Okrem skladania do mriežky podľa priložených kartičiek môžu rodičia dieťaťu diktovať, kam položí danú vec (napr. žirafu doľava nahor), a tým túto tému parádne precvičiť.
V tomto období nesmieme zabudnúť tiež rozvoj predmatematických schopností, ktoré sú pre úspešný štart v škole nesmierne dôležité. Ruka v ruke s nimi rozvíjame i pamäť a logiku. Napr. prostredníctvom hier Skladáme tvary, kde sú prakticky odstupňované kartičky podľa obťažnosti, superdidaktické pomôcky Quantitix, kde sa deti učia pracovať so súradnicami a zároveň počtom do 5 alebo napr. Dominom – Animo, kde z jednej strany precvičíme zrak a z druhej rovnaký počet kytičiek. Teda pojmy menej, viac, rovnako. Podobne ako v hre Jedna, dva, tri – domino.


Záverom by som zasa rada zmienila osvedčené spoločenské hry pre toto obdobie. V tomto veku sa veľmi začína prejavovať osobnosť a individualita každého dieťaťa. I napriek tomu by závery hier mali končiť (pokiaľ ich môžete čiastočne ovplyvniť) veľmi vyrovnane výhrami, ale tiež prehrami… Trpezlivým vysvetľovaním… Postupným vracaním sa ku hrám, u ktorých to proste „nešlo“… Na konci tohto obdobia dieťa nastúpi na základnú školu, kam musí prísť psychicky pripravené vedieť sa vyrovnať s úspechom i neúspechom… a tiež robiť napr. veci, ktoré si tam úplne samo nevyberie, a ktoré sa mu napr. i nebudú chcieť robiť. Takže prvú hru vyberieš ty, druhú vyberiem ja… nenásilnou formou… podsúvať i veci, ktoré nie sú tak populárne, ale je fajn ich precvičiť.

Hrou, kde sa skutočne precvičia nervy, a to nielen detí, je Akrobat od Janod. Možno ho pojať kooperatívne – staviame spoločne alebo individuálne – stavia si každý sám a sám si to tiež možno pokazí.

Hra Príšerky zo skrine od Granna precvičí pamäť celej rodiny a verím, že spoločnými silami zaženiete pred spaním všetky príšerky späť do skrine.

Veľkú náhodu, risk i prvé taktizovanie zažijete pri hraní hry Djeco – Animo kocky, ktorá sa len tak neohrá. Páči sa mi, že tu majú všetci rovné šance.

Djeco má tiež super kartové hry, ktoré možno vziať kamkoľvek jednoducho so sebou. Jednou z nich je Kde spí môj medvedík. Táto hra krásne natrénuje kladenie otázok, ktoré tvoriť je pre niektoré deti pekný oriešok.

Najčerstvejšia hra, overená dnes, je Savanimo od Djeco a som z nej veľmi nadšená! Deti už musia myslieť pri hľadaní správneho riešenia na viac krokov dohromady. Bonusom je 6 gumových zvieratiek, ktoré sú súčasťou hry, a ktoré nám dnes po byte za sebou v zástupe chodia na výlet. Nebola by som to ja, aby som pri tom mimo hru neprecvičila pojmy "Kto ide prvý? Kto ide pred žirafou? Kto ide hneď za hrochom?" :)

Online obchod
Zdieľať
Tereza Chaloupková Tereza, mamička dvoch chlapcov a učiteľka 1. stupňa ZŠ, je našou externou posilou. Zdieľa s nami svoje pedagogické skúsenosti a radí, ako školské deti rozvíjať hravo a zábavne.