Potrebujete poradiť? 0940 052 867 Po - Pia 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodná stránka Mamin blog Česká značka BOLL: Príbeh, ktorý začal láskou k lezeniu, ku skalám a prírode

Česká značka BOLL: Príbeh, ktorý začal láskou k lezeniu, ku skalám a prírode

Inšpiratívne rozhovory 6. 6. 2023 5 minút
Kateřina Hrubešová
Česká značka školských batohov BOLL sa najprv etablovala ako outdoorový výrobca batohov pre deti a dospelých. Jej príbeh začal láskou k lezeniu, ku skalám a prírode pred viac ako 30 rokmi. Ako vznikla myšlienka vyrábať i školské batohy a aký podnikateľský sen má zakladateľ značky BOLL Luděk Pravda, sa dozviete v tomto krátkom rozhovore.
Luděk Pravda, zakladateľ, majiteľ a hlavný dizajnér firmy BOLL GEAR, s.r.o.
 

Impulz k založeniu značky BOLL vychádzal z túžby mať pre svoje výpravy do hôr kvalitné vybavenie - od vetrovky, návlekov do snehu až po batoh a spacák. Majiteľ firmy, Luděk Pravda, vybudoval silnú značku, ktorá je charakteristická svojou kvalitou, prepracovanosťou a spoľahlivosťou. V súčasnosti okrem outdoorového vybavenia vyrába značka BOLL taktiež školské batohy a detské batôžteky na výlety, ktoré v súčasnosti tvoria podstatnú časť sortimentu.

Luděk Pravda, zakladateľ, majiteľ a hlavný dizajnér firmy BOLL GEAR, s.r.o., objavil na začiatku, v 80. rokoch v izbe svojej sestry šľapací stroj Minerva Bobin. Začal sa postupne učiť šiť. Nemal žiadne skúsenosti, a tak si chodil pre rady k pani zo susedného domu, ktorá bola pánskou krajčírkou. Naučil sa základy strihov, ušil prvé oblečenie a tiež batoh pre svoje dobrodružné cesty do hôr. Dnes firma BOLL GEAR, s.r.o. oblieka malých i veľkých dobrodruhov, ktorí vyrážajú na výlety do prírody i každý deň do školy.


Ako a kedy vznikla myšlienka začať vyrábať školské batohy pre deti? Pôvodne ste sa špecializovali iba na outdoorové vybavenie.

Úplné počiatky firmy spadajú do 80. rokov, kedy som ako študent s partiou kamarátov jazdil na hory, na skaly, do prírody a vybavenie sme si šili a vyrábali svojpomocne. V tejto dobe to ani inak nešlo. Vtedy som si šil úplne všetko, oblečenie, spacáky, horolezecké úväzky i batohy. Najviac som sa ale ponoril do výroby batohov, to ma najviac bavilo, a postupne som z kusovej výroby pre svoje okolie začal vyrábať horolezecké batohy vo väčších sériách. Ako šiel čas, firma sa rozrástla, prišla rodina a narodili sa mi tri deti. S nimi začala vznikať aj detská kolekcia outdoorových batôžtekov, ktoré boli vyvíjané a testované, ako deti rástli. Svoje poznatky som potom pretavil do radu školských batohov so základným cieľom vyrobiť také školské batohy, ktoré sa budú deťom dobre nosiť, budú plne rešpektovať detskú ergonómiu, budú sa im páčiť a hlavne budú podporovať ich zdravý rast a vývoj chrbtice.

Mali ste pocit, že je na trhu nedostatok školských batohov?

To nie, trh ponúka veľký rad školských batohov a aktoviek. Bohužiaľ ale takmer žiadny školský batoh nespĺňal naše prísne požiadavky na ergonómiu a správne technické prevedenie. Viac ako 36 rokov sa zaoberáme dizajnom batohov pre všemožné využitie, a tak máme na ich konštrukciu kritickejší pohľad. U detí je totiž nesmierne dôležité, aby batoh na trupe sedel presne a presne tam, kde má. Detský trup vo svojej drobnosti nedáva priestor pre chybný dizajn a nepresnosti. 

Aký je rozdiel medzi školským a outdoorovým batohom? Školský batoh je predsa len určený na každodenné nosenie oproti batohu na občasné túry.

Každý batoh je navrhovaný tak, aby čo najlepšie slúžil svojmu používateľovi, pre účel a miesto jeho použitia, či už v škole alebo v biznise, na horskej túre, na bicykli, alebo pri horolezectve. Pri školskom batohu ide teda predovšetkým o ergonomicky správny, nastaviteľný nosný chrbtový systém, správny objem a tvar, a usporiadanie vnútorných vreciek a zakladačov. Všetky prvky batoha vrátane funkčných detailov, vreciek, praciek a zipsov musia vyhovovať každodennému používaniu školáka. Materiál musí byť veľmi odolný a ľahko udržiavateľný. Školský batoh nekupujeme na jeden rok, tomu zodpovedá i výber materiálov a celková kvalita spracovania. Deti stále rastú, preto sú naše školské batohy „rastúce“. Detské outdoorové batohy toto tiež spĺňajú, ale pravdepodobne ich tak intenzívne neotestujete.

Kde ste sa inšpirovali, či už vo výbere vhodného materiálu alebo vo farebných kombináciách?

Materiály máme za tie roky už vyskúšané z outdoorových batohov, vieme, čo ktorý vie a na čo je stavaný a vhodný. Úzko spolupracujem s s výrobcami látok. Rad látok, ktoré používame, si nechávame tkať priamo podľa našej špecifikácie. Farebné kombinácie sú vždy vecou subjektívneho názoru. Konzultujeme to priamo s deťmi, ale nejaké slovo si v tom nechávame, samozrejme, tiež. Neustálou inšpiráciou sú mi moje tri deti a deti kamarátov. Asi by som si predtým nemyslel, že budem navrhovať batôžteky v ružovej farbe :-)

Čo je všeobecne na vašom podnikaní najnáročnejšie? S akými prekážkami sa najčastejšie stretávate?

Z môjho osobného pohľadu mi pripadá najnáročnejšie časové vyťaženie, myslím, že prácou strávim veľa hodín a prial by som si mať viac času na rodinu. S prekážkami sa v osobnom živote i biznise snáď výslovne ani nestretávam, alebo respektíve žiadne veci okolo seba priamo ako prekážky nevnímam. Pri podnikaní sa stretávame s radom vecí, ktoré sú, povedzme, menej príjemné, ale berieme to ako normálnu súčasť nášho biznisu a keď je potrebné niečo riešiť, tak to riešime.

Je niečo, čo by ste urobili inak, ak by ste sa znovu ocitli úplne na začiatku tejto cesty, teda s nápadom v hlave?

To je pekná otázka. No, ak by som začínal znovu úplne od piky ako vtedy, bez skúseností, asi by to všetko dopadlo podobne. Snažil som sa, samozrejme, chýbajúce vzdelanie v biznise dohnať samoštúdiom za chodu, ale často som sa veľmi riadil intuíciou a na prvom mieste som mal vždy produkt. Ak by som začínal znovu od piky, ale mal k tomu súčasné skúsenosti, tak by som určite urobil množstvo vecí na začiatku inak, ale pevne verím, že by som stále stavil veľa na intuíciu a mal produkt na prvom mieste. Z dobre odvedenej práce mám radosť a teší ma, keď sú ľudia s našimi produktmi spokojní a dobre im slúžia. Ak sa to podarí, je to také pekné pohladenie pre dušu a silná motivácia na pokračovanie.

Dajte čitateľom pár rád, ktoré by si ako rodičia mohli vziať k srdcu.

Každý rodič robí pre svoje dieťa iste maximum možného a mne neprináleží radiť. Skôr by som sa podelil o svoj pohľad rodiča vztiahnutý k školským batohom. Výberom vhodného školského batoha to pre nás rodičov ešte len začína. Ak chceme, aby si dieťa nekazilo chrbticu nosením ťažkého batoha, aby sa vyvíjalo správne, musíme ich naučiť batoh správne nosiť i správne s ním manipulovať a, to by som veľmi zdôraznil, nejako ich presvedčiť, aby to vzali za svoje a skutočne sa tým riadili, nielen pri odchode z domova. Neustále opakovanie: „zapni si bedrový popruh“, „zapni si hrudný popruh“„nos batoh na oboch ramenách“, „nenos zbytočnosti“, je u nás na každodennom poriadku. Osvojením správnych návykov od malička predchádzate zdravotným problémom v neskorších rokoch. 


Prečítajte si viac o českej značke BOLL a presvedčte sa, že s touto značkou nešliapnete vedľa!

 

Online obchod
Zdieľať
Kateřina Hrubešová Kateřina sa stará o Facebookovú stránku Agátinho sveta, je tiež autorkou mnohých článkov Agátinho blogu. Skúma vlastnosti našich hračiek do najmenšieho detailu. O získané poznatky sa delí v pravidelných rubrikách, ktoré sú súčasťou našich newsletterov.