Potrebujete poradiť? 0940 052 867 Po - Pia 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodná stránka Mamin blog Ako rozvíjať školákov od 9 rokov: Už na to prídem sám

Ako rozvíjať školákov od 9 rokov: Už na to prídem sám

Tipy pre rodičov školákov 7. 10. 2019 2 minúty
Kristýna Křížová
Školáci sú zavalení množstvom informácií, ktoré si potrebujú spracovať a utriediť. Bezpečné a jednoduché experimenty sú ideálnou cestou, ako hravo porozumieť fungovanie sveta okolo nás, zabaviť sa a získať ďalšiu motiváciu pre svoj rozvoj i úspech v škole. Inšpirujte sa našimi tipmi, ako umožniť svojmu školákovi porozumieť prírode i technike.

Príroda, veda, technika a technológie sú oblasti, v ktorých školáci môžu veľa zažiť. Dobrodružstvo pri objavovaní zákonitostí, šťastný pocit, keď sa pokus podarí, i príležitosť pochváliť sa kamarátom a rodine, čo som sám dokázal – to všetko deťom prinášajú experimentálne sady. Okrem toho môžu byť tiež veľmi zaujímavou alternatívou k všadeprítomným obrazovkám telefónov či tabletov. Deti sú pri robení pokusov off-line a používajú hlavu a ruky inak, ako pri hraní počítačových hier. V dnešnej dobe je viac ako zásadné dať deťom tieto príležitosti.

Ako vybrať experimentálnu sadu, originálnu stavebnicu či model?

Vychádzajte zo záujmov svojho dieťaťa. Vyberať môžete medzi vedecky zameranými sadami, originálnymi robotickými stavebnicami alebo aj elektronickými sadami.

Druhým základom pre úspech vybranej sady u vášho školáka je, aby obsahovala všetko potrebné, resp. vyžadovala doplnenie len tých najbežnejších vecí z domácnosti (bežná batéria, skrutkovač, plechovka od nápoja). Pokiaľ by ste museli pred využitím experimentálnej sady ešte zložito zháňať doplňujúce súčasti, z radosti z objavovania by sa stala skôr kopa starostí.

Najlepšie tipy na experimentálne sety a technické hry pre školákov

Ak si nie ste istý zameraním svojho dieťaťa, skúste pre začiatok experimentálnu hru, ktorá má neobvyklú tému, napríklad zostavenie hmyzieho robota, či odlievanie ľudskej kostry zo sadry a výroba rentgenu. Tieto sady sú zábavné a primerane náročné. Deti sa pri zostavovaní zabavia i pobavia a to im iste dodá chuť ísť ďalej v stavaní či dokonca modelovaní. Využiť tiež môžete odporučenie ostatných rodičov: tí vybrali experimentálnu sadu Pestovanie svietiacich kryštálov.

Techniky zameraným deťom odporúčame vybrať stavebnicu robota. Taliansky výrobca Clementoni pripravil programovacieho robota, ktorý môže napríklad hľadať mince zatúlané v izbe alebo mu naprogramovať slalomovú dráhu. Atraktívna je tiež robotická ruka.

Každá súprava stavebnice Boffin obsahuje základnú dosku, na ktorú sa jednotlivé súčiastky ľahko pricvaknú. Obvody tvoria batérie, LED diódy, solárne panely, motorčeky, žiarovky a ďalšie spotrebiče, ktoré sú spínané rôznymi spôsobmi. Po zostavení modelu si potom vaše dieťa ľahko skontroluje správnosť a funkčnosť. Súčiastky sú od seba farebne odlíšené, aby nedochádzalo k zámenám pri stavaní elektronických modelov.

Interaktívna guľôčková dráha pre deti aj dospelých

Absolútnym hitom je montážna stavebnica GraviTrax. Deti sa zoznámia hravou formou s tajomnou silou, ktorá vládne celému vesmíru. Zem pôsobí na všetky telesá príťažlivou silou, ktorá sa nazýva gravitačná sila. Vyskúšajte interaktívnu guľôčkovú dráhu, ktorá testuje zákony gravitácie.

Stavebnica baví nielen deti, ale aj tatkov a mladších súrodencov. Môžete spoločne stavať najrôznejšie dráhy. Pokiaľ vás omrzí základný súbor, v našej ponuke je k dispozícii hneď niekoľko veľkých i malých rozšírení. Akčné doplnky, ako magnetický kanón, katapult, kladivo, slučka alebo lopatka posúvajú stavebnicu a jej zábavnosť o úroveň vyššie. Dráhu možno stavať pomocou návodu alebo svojej vlastnej fantázie. Prijmite výzvu a nechajte sa strhnúť guľôčkovou dráhou. Postavíte tak originálne stavby a divoká jazda farebných guľôčok môže začať!
 


 
Online obchod
Zdieľať
Kristýna Křížová Kristýna je zakladateľka a duša Agátinho sveta, ktorému dáva smer. Spolu so svojou sestrou Luciou skúmajú tuzemský i zahraničný trh, aby do sortimentu začlenili tie najlepšie hry a hračky. Pretože len hry, hračky, knižky a stavebnice, ktoré vynikajú prínosom pre deti, kvalitou spracovania, bezpečnosťou aj dizajnom môžu do Agátinho sveta. A taký je potom svet, ktorý pre nás tvoria.