Potrebujete poradiť? 0940 052 867 Po - Pia 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodná stránka Mamin blog Vianočný príbeh Agáty a Mateja: Oživte si jesenné dni

Vianočný príbeh Agáty a Mateja: Oživte si jesenné dni

Tipy na vianočné darčeky a tvorenie 30. 10. 2021 5 minút
Tereza Kotilová
Ahoj rodičia, tu Agáta a Matej. Ako si zatiaľ užívate jesenné dni? Je super, ako sú zatiaľ krásne slnečné, že? Toľko slnka sme už dlho na jeseň nevideli. Takže my zatiaľ hlavne veľa lietame po vonku, hádžeme po sebe popadané lístie. Z tej veľkej kopy klátikov, čo sa všade po tých veterných dňoch váľa, staviame domčeky pre škriatkov, a tak všeobecne si užívame tie príjemne preslnené dni vonku, čo to len ide. Ale vieme, že to čoskoro skončí a jeseň sa prenesie do svojej druhej, chladnejšej časti, a potom už to také radovánky nebudú. Poďte si s nami oživiť jesenné dni doma aj vonku.

Vianočný príbeh Agáty a Mateja: Oživte si jesenné dni

Zababušte sa do jesenných dní

Základ na prežitie jesene a zimy je teplé oblečenie. Takže, pokiaľ ste ešte nevybrali zo zadných častí skríň pletené svetre, huňaté šály a čapice s brmbolcami, je na čase. Budú sa čoskoro hodiť. A s tým nám napadá niekoľko zábavných obliekacích hier, čo máme v Agátinom svete, a ktoré dobre poslúžia na hranie pri dlhých jesenných večeroch, a tiež pokiaľ sa doma práve učíte obliekať podľa ročných období. Nás veľmi bavia magnetické knihy, kde môžeme postavy prezliekať stále dookola do rôzneho oblečenia. Ale rovnako tak nás baví papierová klasika, kde si jednotlivé kúsky oblečenia najprv vystrihneme, rovnako tak bábiku, na ktorú potom jednotlivé diely oblečenia ukladáme, trebárs práve podľa toho, ako vonku práve je.

Obliekame bábiky
 
Tematickú obliekaciu zábavu máme aj pre našich najmenších kamarátov, a to trebárs v podobe plyšiakov. Žirafa Zia z dielne Lilliputiens má zimný kabátik na zips a pracku. Pod ním kapsičku na gombík. Aj tie najmenšie prstíky si na nej tak môžu precvičiť jemnú motoriku. Chlapcom sa možno viac bude páčiť nosorožec Marius, na ktorom si okrem zipsu, pracky a gombíka môžu precvičiť ešte topánky na suchý zips, viazanie šnúrok a dávanie čapice.
 

Tipy, ako nadchnúť malé deti pre obliekanie a nielen obliekacie hračky, ktoré sme tu spomenuli v praxi, nájdete tiež v našom novom videu na Agáta TV. Pozrieť si ho môžete okamžite:
 

A pokiaľ sú dni veľmi upršané a chladné, vytiahneme spod postele puzzle všetkého druhu. Teraz nás veľmi baví hmatové puzzle s lesnými zvieratkami. Niektoré dieliky majú povrch, ako by sme hladili skutočné zvieratká. Alebo našu úplne najviac obľúbenú vláčikodráhu Brio, ktorá má skutočné padacie závory, zastávku aj prejazd pre autá. Pre chvíle odpočinku, trebárs po obede alebo večer pred spaním ideme do našej malej knihovničky a vyberáme nejakú knižku na prezeranie. S jesennou tématikou odporúčame napríklad interaktívnu hovoriacu knihu Jeseň.
 

 

Tipy na vonkajšie jesenné hry

Jeseň je krásne farebné ročné obdobie, takže každá obyčajná prechádzka je kúzelná. Do toho všade po zemi šušťavé farebné lístky, ktoré sa postarajú o zábavu nielen našim rozblázneným nožičkám. Pár si ich vždy nazbierame so sebou domov, pretože ich veľmi radi farbíme a obtlačujeme na papier, alebo z nich tvoríme rôzne kreatívne diela, ktoré si potom s mamičkou a tatkom vystavujeme na stenu. Hoci je jeseň nevyspytateľná, a sem-tam nečakane spadne pár kvapiek dažďa, tak so sebou radšej nosíme náš obľúbený farebný dáždnik.

Jesenné hrátky vonku
 
Cez víkend radi chodíme všetci spoločne kŕmiť zvieratká do lesa. Vezmeme im odrezky z mrkiev, kapusty, šalátu, uhoriek, jabĺčok a ďalšie dobroty, ktoré už pre nás dobrotami nie sú, ale je škoda ich vyhadzovať. Veď zvieratká si na nich ešte radi pochutnajú, keď teraz v zime majú obmedzené možnosti zberu potravy. Tieto prechádzky sú vždy dlhšie, takže si do našich batôžtekov urobíme teplý čaj do termosky a do krabičky mamička väčšinou upečie niečo dobré.
 
A keď sa vonku poriadne rozfúka jesenný vietor, vždy vybehneme prevetrať naše obľúbené lietajúce šarkany. Videli ste už u nás v Agátinom svete novinku tohtoročného roka – farebného maxi vtáka?


A čo tie Vianoce? No stále sa na ne veeeľmi tešíme, aj napriek tomu, že sme vás nimi v tomto článku úplne nezasypali. Tipov na zábavné hračky na doma aj vonku sme spomenuli mnoho, takže sa môžete inšpirovať aj tak, čo by asi tak mohol ten Ježiško pod stromček doniesť. A nabudúce sa budeme rozprávať o vianočných tradíciách u nás aj vo svete, pretože je to tak zaujímavé, ako to každý národ prežíva inak.
 
Online obchod
Zdieľať
Tereza Kotilová Píšem pre vás inšpiratívne články na Agátin blog. Také články, ktoré vám pomôžu s výberom hier, hračiek a pomôcok pre vaše deti. S veľkou radosťou niektoré hračky z Agátinho sveta osobne testujem v praxi, a to pod odborným dohľadom mojej dcéry Rozálie.