Potrebujete poradiť? 0940 052 867 Po - Pia 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodná stránka Mamin blog Školské aktovky HAMA chránia prírodu

Školské aktovky HAMA chránia prírodu

Tipy pre rodičov školákov 22. 4. 2020 3 minúty
Kateřina Hrubešová
emecká spoločnosť Hama a jej školské aktovky a batohy Step by Step a Coocazoo sa vyznačujú vysokou kvalitou spracovania a vlastným jedinečným dizajnom. Hama však venuje veľkú pozornosť tiež ekologickému nakladaniu so zdrojmi. Spoločné budovanie lepšej budúcnosti pre našu planétu je pre Hamu zásadné. Preto si stanovila za cieľ, že spojí svoje úsilie o dokonalú školskú tašku s veľkou starostlivosťou venovanou dopadom výroby školských aktoviek na životné prostredie.

V posledných rokoch sa slovo ekologicky šetrný výrobok skloňuje vo všetkých pádoch. Stále viac ľudí triedi odpad, šetrí energiu, používa šetrné prípravky osobnej hygieny, ale doplnky ako sú školské batohy nás veľmi nezaujímajú. Je to veľká škoda. Stojí rozhodne za zamyslenie, či by i v tejto oblasti nebolo prospešné vyberať výrobky, ktoré sú ekologické a majú pozitívny dopad na prírodu.

Prečo si zamilovať školské batohy Hama?

Nemecká značka Hama patrí medzi osvedčených dodávateľov školských batohov. Ich značky, Hama a coocazoo, robia radosť deťom po celom svete. Pýšia sa kvalitným spracovaním a originálnym dizajnom. Všetky aktovky a batohy sú vyrábané tak, aby dlho vydržali a znižovali tak produkciu odpadu zaťažujúceho prírodu. Každý zákazník si predsa praje, aby s nimi deti prežili i niekoľko školských rokov. Odolnosť totiž znamená tiež i menej odpadu, teda je to výhodné nielen pre používateľov, ale i pre našu planétu. Tvorcom batohov Hama nie je príroda ľahostajná a je pre ne samozrejmosťou zlepšovanie výrobných procesov, vyberanie vhodných surovín a znižovanie spotreby vody, energií a chemikálií. Ideálne podmienky sa snažia zaistiť tiež svojim zamestnancom. Hama ide príkladom všetkým svojim obchodným partnerom, záleží jej na tom, aby dodávatelia pre školské tašky mali povesť solídnej firmy. Férová produkcia patrí medzi hlavné dlhodobé ciele značky Hama. 

Recyklované PET fľaše

Staré PET fľaše neznamenajú iba odpad. Môžu byť znova použité a premenené na nový produkt. Ako? Recyklované PET fľaše sa spracujú a vznikne priadza, ktorá nájde uplatnenie pri výrobe látok. Značka Hama nechce, aby PET fľaše končili zbytočne na skládkach alebo v prírode. Preto vyrába školské aktovky a batohy zo 100 % recyklovaných PET fliaš. 

PFC Free

PFC čiže perfluórované chemikálie sa často používajú na vodoodpudivosť textílií na outdoorové využitie. Tieto chemikálie preukázateľne škodia životnému prostrediu a majú nežiaduci vplyv na zdravie živočíchov. Môžu byť nebezpečné i pre ľudí, pokiaľ ich požívame s potravou alebo pitnou vodou. Značka Hama sa zámerne vyhýba používaniu týchto látok a používa impregnáciu bez fluórocarbonu (PFC).

Fair Wear

Hlavným cieľom nadácie Fair Wear (FWF) je kontrolovať a zlepšovať úroveň pracovných podmienok v textilnom priemysle po celom vete. Veľký dôraz je kladený na dôstojnú mzdu, primeranú pracovnú dobu a bezpečnosť i zdravie zamestnancov. Značka Hama je členom FWF a všetky výrobné závody podliehajú pravidelnej kontrole.

Humedica

Značka Hama vraví: "Podporovať našu partnerskú Humedicu darom v naturáliách je vecou nášho srdca." V dnešnej dobe by malo byť samozrejmosťou pomáhať ľuďom v núdzi po celom svete. Cielenú podporu dostávajú krajiny so zlým vzdelávacím systémom, napríklad výstavbou škôl a škôlok. Humedica tak dáva deťom šancu na lepšiu budúcnosť.

Klimaneutral

Značka Hama si uvedomuje, že pri výrobe a preprave školských aktoviek a batohov Hama vznikajú emisie oxidu uhličitého (CO2). Preto podniká kroky zamerané na ochranu a obnovu prírody a kompenzuje emisie prostredníctvom spolupráce s ClimatePartner. Podporuje obnovu lesných porastov v Santa Maria v Brazílii, kde sa situácia okolo amazonského pralesa deň za dňom zhoršuje. Tento projekt chráni viac než 71 000 hektárov brazílskeho amazonského pralesa pred odlesňovaním, ťažbou a pálením.

Trvalo udržateľný rozvoj

Značka Hama je partnerom organizácie bluesign®. Táto organizácia sleduje nielen jednotlivé produkty, ale i celý dodávateľský reťazec z hľadiska využívania zdrojov, dopadov na ľudí a na životné prostredie. Hlavným cieľom je znížiť ekologickú stopu počas celého dodávateľského reťazca. Značka Hama vníma zodpovednosť za ľudí a prírodu a garantuje výrobu všetkých svojich produktov efektívne z hľadiska prírodných zdrojov a bez použitia chemických látok.

Dlhodobé používanie

Udržateľnosť čiže iným slovom dlhodobé používanie vecí. Školské aktovky i doplnky Step by Step a školské batohy i doplnky coocazoo sa vyznačujú vysokou kvalitou. Majú tak najlepšie predpoklady na to, aby s vami prežili mnoho školských rokov!



Školské aktovky Hama a batohy coocazoo zo 100 % recyklovateľných PET fliaš

Od septembra 2019 vyrába značka Hama školské aktovky Step by Step a školské batohy coocazoo zo 100 % recyklovateľných PET fliaš. Obrázok nižšie znázorňuje, koľko recyklovateľných PET fliaš je potrebných na výrobu školskej súpravy Step by step a školského batohu coocazoo ScaleRale.
Hama svojím chovaním reaguje na pokračujúce zamorovanie planéty plastami. Recykluje sa ich iba necelá desatina, milióny ton ročne končia v moriach a oceánoch. Plastový odpad vo vodách sa hromadí a tvoria sa tzv. plávajúce odpadkové ostrovy. Jeden taký vznikol z odpadov, ktoré prináša Tichý oceán z oboch brehov. Označuje sa ako Veľká tichomorská odpadková škvrna. Plastové mikročastice ohrozujú morské živočíchy, ktoré si pletú plast s potravou. Následne ich konzumuje i človek.

 

Limitovaná kolekcia Ocean

Značka Hama prichádza s limitovanou kolekciou školských batohov Ocean. Táto kolekcia je vyrobená z plastov vyťažených z mora. V mori totiž skončí viac než polovica všetkého plastu, ktorý ryby alebo obojživelníky ľahko zhltnú! 


Španielska firma SEQUAL našla spôsob, ako vyťažený plast vďaka špeciálnej technológii premeniť na batohy. Plasty sa rozdrvia a zlisujú na pelety, z ktorých sa potom upradie vlákno. Ďalší partner, portugalská firma LEMAR, priadzu prevezme a utká z nej látku. Na výrobu jednej aktovky alebo batohu sa spotrebuje 1 kg plastového odpadu vyloveného z mora.

Redukcia plastov

Prispieť k zníženiu spotreby plastov je jedným z dlhodobých záväzkov značky Hama. V roku 2019 sa zamerali na redukciu plastových vreciek. Na jednu aktovku Step by Step ušetrili 4 plastové vrecká, celkovo 670 000 plastových vreciek. Pri školských batohoch coocazoo sa prestali využívať plastové vrecká na úchytoch zipsov. Táto drobnosť celkovo ušetrila 560 000 plastových vreciek.



 

 

Online obchod
Zdieľať
Kateřina Hrubešová Kateřina sa stará o Facebookovú stránku Agátinho sveta, je tiež autorkou mnohých článkov Agátinho blogu. Skúma vlastnosti našich hračiek do najmenšieho detailu. O získané poznatky sa delí v pravidelných rubrikách, ktoré sú súčasťou našich newsletterov.