Potrebujete poradiť? 0940 052 867 Po - Pia 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodná stránka Mamin blog Do škôlky bez slzičiek? Ide to!

Do škôlky bez slzičiek? Ide to!

Rozvíjame predškolákov 27. 8. 2023 3 minúty
Tereza Kotilová
Nástup do škôlky je dôležitým míľnikom v živote každého dieťaťa aj rodiča. Končí obdobie, kedy bolo celé dni s rodičmi a nastáva obdobie odlúčenia na niekoľko hodín denne. Mamičky sa väčšinou vracajú späť do zamestnania a dieťa bude tráviť nejakú dennú dobu v škôlke. Je pochopiteľné, že vzájomné odlúčenie môže vydesiť aj vás, ale je to ďalší krok vedúci k osamostatňovaniu dieťaťa. Možno sa nástup do škôlky prvé dni neobíde bez slzičiek, ale spoločne to iste zvládnete. Prinášame vám niekoľko tipov a rád, ktoré môžu pomôcť.

Do škôlky bez slzičiek? Ide to!

9 tipov, ako uľahčiť prvé dni v škôlke

Nástup do škôlky by nemal byť stresujúcim a neistým skokom do neznáma. Malé dieťa totiž netuší, čo ho v škôlke čaká. Dozvie sa iba informácie od nás, rodičov. Preto je dôležité, aby sme dieťa na škôlku pozitívne naladili a oznámili mu čo najviac informácií o tom, ako bude taký deň v škôlke prebiehať. Každý rodič si predsa praje, aby nástup do škôlky prebehol hladko a dieťa tam chodilo s úsmevom. Pripravili sme pre vás niekoľko rodičovských tipov, ktoré pomohli aj nám:
 

1. Spokojný rodič = spokojné dieťa

Veľmi dôležitý je váš osobný pocit. Pokiaľ dieťa vycíti neistotu z vás, bude tiež pochybovať. Musíte byť sami presvedčení, že škôlka bude pre vaše dieťa prínosom. 
 

2. Rozprávajte sa spoločne o škôlke alebo sa na ňu hrajte

Vysvetlite deťom, ako to v škôlke chodí, čo sa tam robí a čo nové sa tam naučia. Povedzte im, že spoznajú mnoho nových kamarátov, s ktorými zažijú veľa zábavy, budú sa spoločne hrať s novými hračkami, čo doma trebárs vôbec nemáte a chodiť na pekné prechádzky či na ihrisko. Na škôlku sa doma môžete aj hrať.

AGÁTIN TIP: Jednotlivé denné činnosti vrátane času stráveného v škôlke s kamarátmi vám pomôže priblížiť medvedík v našej skvelej didaktickej hre Medvedíkov deň od značky Djeco.
 
Didaktické puzzle – Medvedíkov deň

 

3. Ukážte dieťaťu škôlku, do ktorej bude chodiť

Škôlku môžete spoločne navštíviť v rámci dní otvorených dverí, ktoré škôlky každoročne organizujú. Je to príležitosť na spoznanie sa s učiteľkami a rovnako tak s prostredím škôlky. Deti tu môžu nasať farbistú atmosféru. Nestihli ste deň otvorených dverí? Prejdite sa aspoň okolo škôlky a skúste si povedať, čo je na nej pekné zvonku. V akom okienku asi tak bude školáčikova nová trieda plná kamarátov?
 

4. Pripravte dieťa na odlúčenie

Práve odlúčenie je najčastejšie príčinou detských slzičiek. Dieťa môže mať obavy, že ho do škôlky odvediete, a už sa pre neho nevrátite. Preto nikdy neutekajte zo škôlky bez rozlúčenia. Nástup do škôlky by nemal byť prvým okamžikom, kedy je dieťa oddelené od rodičov. Kristýna odporúča vopred vyskúšať stráženie v blízkom rodinnom či detskom centre, aby si dieťa zvykalo na krátkodobé odlúčenie. Komunikácia s vrstovníkmi a nové možnosti hrania a spoznávania sú pre deti tiež skvelou skúsenosťou, na ktorú môžete v spoločnej príprave na škôlku nadviazať.
 

5. Naučte dieťa čo najväčšej samostatnosti

Veďte dieťa k samostatnosti v stravovaní, hygiene aj obliekaní. V škôlke sa bude cítiť sebaistejšie a pokojnejšie, keď tieto základné úkony zvládne samo bez pomoci učiteliek.
 

6. Veľký význam majú rituály

Zaveďte jednoduchý scenár, ktorý budete dodržiavať. Voďte dieťa do škôlky vždy v rovnaký čas a vyberajte ho ideálne taktiež v rovnakú hodinu. Keďže takto malé deti ešte často nepoznajú hodiny, používajte konkrétne vyjadrenie času, kedy ich vyzdvihnete, napr. po obede, po desiatej, až sa vyspinkajú.
 

7. Zvyšujte sebadôveru dieťaťa

Uistite ho, že to hravo zvládne, a že mu veríte. Dieťa by malo mať k škôlke kladný vzťah. Preto nikdy dieťa škôlkou nestrašte.

AGÁTIN TIP: Čo takto na prvé dni či mesiace zaviesť prosté samolepkovanie? Namaľujte si spoločne obrázok trebárs na väčší kartón od škatule, kam budete za každý zvládnutý deň lepiť samolepku a veľký obrázok škôlkovej dochádzky tak spoločne dotvárať. Kreativite sa medze nekladú.

8. Nešetrite s chválou

Oceňujte dieťa, keď niečo zvládne, keď sa niečo nové naučí. Pochváľte ho za zvládnutý deň v škôlke, pozitívne ho motivujte. Neodporúčame však odmeňovať darčekmi – deti si rady zvykajú! Nikdy nevravte deťom „Skutočne nemusíš byť smutný.“, „Pozri sa na kamaráta, aký je šikovný!“, „Chlapci neplačú, tak prestaň.“, „Nehnevaj ma, lebo ťa tu nechám.“. V deťoch vyvoláte predovšetkým pocit neistoty a znížite tým ich sebavedomie. 

9. Vymyslite talizman s príbehom

Dajte so sebou dieťaťu do škôlky talizman a vymyslite spoločne príbeh, ktorý pomôže zahnať slzičky, keď bude najhoršie. Trebárs obľúbený plyšiak, ktorého keď dieťa objíme, mamička to ucíti a vyšle objatie späť.

AGÁTIN TIP: Čo tak vytvoriť si spolu originálne talizmany svojpomocne a už pri vyrábaní si rozprávať príbeh plyšáčika, ktorý dokáže zaháňať smútok a prepájať mamičku s dieťaťom aj na diaľku. Príbeh si môžete vymyslieť svoj a talizman bude vyšitý vami, takže v ňom bude niečo z vás a navyše do neho môžete zašiť napríklad spoločné tajomstvo. Využiť na to môžete naše kreatívne súpravy.

9 tipov, ako uľahčiť prvé dni v škôlke

AGÁTIN TIP NA ZÁVER: Dieťaťu sa určite pôjde do škôlky lepšie, keď ho vybavíte krásnym zvieracím batôžtekom, do ktorého si môže dať svoje nevyhnutnosti aj talizmany. Batôžtek sám o sebe sa môže stáť takým talizmanom do škôlky a zároveň skvelým parťákom na nové dobrodružstvá.


Veríme, že vám aspoň niektoré naše tipy a vyskúšané rady pomohli a vaše prvé dni v škôlke prinesú vám aj vášmu čerstvému školáčikovi len úsmev na tvári a množstvo nových zážitkov, o ktorých sa budete môcť v spoločných chvíľkach donekonečna rozprávať.

Online obchod
Zdieľať
Tereza Kotilová Píšem pre vás inšpiratívne články na Agátin blog. Také články, ktoré vám pomôžu s výberom hier, hračiek a pomôcok pre vaše deti. S veľkou radosťou niektoré hračky z Agátinho sveta osobne testujem v praxi, a to pod odborným dohľadom mojej dcéry Rozálie.