Potrebujete poradiť? 0940 052 867 Po - Pia 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodná stránka Mamin blog Školská taška môže spôsobiť zdravotné problémy. Aké sú najčastejšie chyby pri nosení?

Školská taška môže spôsobiť zdravotné problémy. Aké sú najčastejšie chyby pri nosení?

Tipy pro rodiče školáků 13. 6. 2020 3 minúty
Kristýna Křížová
Vybrať správny školský batoh či aktovku nie je jednoduché. Tu platí viac ako inde známe porekadlo: Dvakrát meraj a raz strihaj! Dizajn a cena sú, spravidla, základné parametre, ktorými sa riadime pri voľbe. Ale to nestačí. Pri výbere školskej aktovky platí niekoľko zásad, ktoré by sme mali dodržiavať. Navyše správnym výberom to nekončí. Dôležité je aj správne nosenie. V prípade, že dieťa nosí školskú aktovku nesprávne päť dní v týždni, je len otázka času, kedy sa objavia zdravotné problémy.

Nesprávny batoh môže byť príčinnou bolestí chrbta aj končatín. Chýbajúce či nedostatočné polstrovanie ramenných popruhov môže spôsobiť bolesti a pomliaždenia trapézových svalov. Bedrový pás je tiež dôležitý. Pokiaľ chýba pri batohoch s ťažším obsahom, môže dôjsť k preťaženiu šijových svalov a krčnej chrbtice. Následkom je potom bolesť hlavy, krku, ramien alebo medzi lopatkami. Pozrite sa na tri najčastejšie chyby pri nosení školskej aktovky.

1. Nastavenie ramenných popruhov príliš vysoko

Pri výbere školského batohu či aktovky by sme si mali všímať chrbtový systém. Školská taška musí na chrbte perfektne sedieť a zodpovedať vzdialenosti medzi ramenami a krížovou kosťou. Batoh nesmie zasahovať pod zadok. Výšku batohu možno upraviť pomocou ramenných popruhov, ktoré by mali byť polstrované a ich šírka by mala zodpovedať nosnosti batohu.

Na obrázku má školáčka príliš utiahnuté ramenné popruhy. Školský batoh je veľmi vysoko a zaťažuje krčnú chrbticu. Ramenné popruhy zaryté do ramien môžu spôsobiť bolesť v oblasti krčnej chrbtice a spomaliť prúdenie lymfy. Školáčka nemôže voľne hýbať krkom a batoh jej prekáža v pohybe rúk smerom vzad. Zle nastavená veľkosť batohu môže spôsobiť preťaženie svalov pozdĺž chrbtice, čo zapríčiní chybné držanie tela.

Školská taška by mala byť umiestnená v osi tela. Správny tvar spolu s umiestnením núti dieťa chodiť spriama.

Nastavenie ramenných popruhov príliš vysoko

2. Zle rozložená záťaž

Majte na pamäti, že zlé rozloženie záťaže môže tiež viesť k bolesti chrbta alebo dokonca chybnému zakriveniu chrbtice. Školáci medzi prvou a piatou triedou sú ohrození najviac, nakoľko sú vo vývoji a rastú rýchlejšie. Často mávajú na chrbte až šesťkilovú záťaž. Všeobecne platí, že ťažké predmety majú byť čo najbližšie k osi, teda k chrbtu dieťaťa. Odporúčame občas skontrolovať obsah školskej tašky. Deti rady zabúdajú v taškách hračky či desiate z predchádzajúceho dňa.

Pri veľkej záťaži je dôležité nastaviť ramenné popruhy rovnomerne. Pokiaľ má školský batoh jeden popruh kratší než druhý, zaťažujete viac jednu stranu. Chybným držaním tela môže vzniknúť skolióza, lordóza či kyfóza.  

Školáčka má príliš veľký batoh k svojej postave a navyše rozloženie záťaže nie je v ťažisku batoha. Dlhodobé preťaženie vedie k zväčšenej bedrovej lordóze. Z toho môžu plynúť neskôr následky na medzistavcových platničkách alebo výrastky na stavcoch. 

Zle rozložená záťaž

3. Voľné ramenné popruhy

Batoh na jedno rameno či voľne spadnutý až k stehnám sa môže zdať trendy, ale deti si tým zarábajú na veľké zdravotné ťažkosti. Školský batoh by mal byť pritiahnutý ramennými popruhmi k chrbtu. Nemal by odstávať, aby nedochádzalo k nadmernému zaťaženiu krčnej a hrudnej chrbtice. Preťaženie krčnej chrbtice zvyšuje svalové napätie v oblasti šije, čo môže spôsobiť napríklad chronickú bolesť hlavy. Preťaženie hrudnej chrbtice vedie k zväčšeniu hrudnej kyfózy. 

Na obrázku je znateľné, že školáčka má málo pritiahnuté ramenné popruhy. Batoh neprilieha k chrbtici a dochádza k preťaženiu chrbtice v oblasti krku a hrudníka. Školáčka má vysunutú bradu smerom dopredu, ramená stočené smerom k hrudníku a na chrbte a krku sa jej tvorí malý hrb. Toto sú prvé známky guľatého chrbta čiže kyfózy, ktorá sa prejavuje prepadnutým hrudníkom a bolesťami chrbta medzi lopatkami a hrudnej kosti. Brada vysunutá dopredu má negatívny vplyv na krčnú chrbticu, s čím sú spojené bolesti hlavy.

Stačilo by pritom k správnemu noseniu tašky využiť horné nastavenie ramenných popruhov. Pritiahnutím popruhov aktovka lepšie priľne ku chrbtici a jej nosenie nepovedie k chybnému držaniu tela. Predídete tak neskorším problémom s guľatým chrbtom, ktorý sa u detí len veľmi ťažko napravuje.

Voľné ramenné popruhy

Online obchod
Zdieľať
Kristýna Křížová Kristýna je zakladateľka a duša Agátinho sveta, ktorému dáva smer. Spolu so svojou sestrou Luciou skúmajú tuzemský i zahraničný trh, aby do sortimentu začlenili tie najlepšie hry a hračky. Pretože len hry, hračky, knižky a stavebnice, ktoré vynikajú prínosom pre deti, kvalitou spracovania, bezpečnosťou aj dizajnom môžu do Agátinho sveta. A taký je potom svet, ktorý pre nás tvoria.