Potrebujete poradiť? 0940 052 867 Po - Pia 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodná stránka Mamin blog ŠKOLA je DOMA: Eduludo hry 1

ŠKOLA je DOMA: Eduludo hry 1

Rozvíjame predškolákov 13. 5. 2020 5 minút
Tereza Chaloupková
Francúzsku firmu Djeco nie je potrebné predstavovať. Majú vynikajúce hry a hračky v pestrom dizajne, ktorý zaujme každé dieťa. Na niektorých škatuliach však okrem známeho loga zelenej jašteričky ešte nájdete logo dvoch detí s nápisom Eduludo. To sú škatule s pridanou hodnotou, pretože okrem zábavy sa pri nich tiež deti učia hrou a rozvíjajú tak rôznorodé predškolácke schopnosti.

Dnes sa zamierame na 4 kúzelné škatule, ktorých názov končí -ix. Ide o Animocolorix, Quantitix, Coloformix a Topologix.

Princíp všetkých štyroch škatúľ je rovnaký, ale dôležitý. Cieľom je pochopenie systému súradníc. Vždy ide o mriežku 5x5, teda 25 štvorčekov, do ktorých sa kladú kolieska ako správne riešenia. Každá škatuľa obsahuje 20 kariet – zadaní. Po položení všetkých žetónov kartu obrátite a porovnáte správny výsledok so svojím. Mohlo by sa zdať, že je to pre deti ťažké, ale trúfam si tvrdiť, že od 3 rokov už má cenu túto škatuľu kúpiť a za pomoci návodných otázok a spolupráce s dospelými to zvládnu i mladšie deti.

Z môjho pohľadu idú hry zoradiť podľa náročnosti, i keď je na všetkých uvádzaný vek 3/4 – 6 rokov.

Začala by som s hrou Animocolorix. Hra rozvíja zrakové rozlíšenie farieb a rozpoznanie zvieratiek. Na karte so zadaním dieťa nájde dané zvieratko, určí, akú má farbu, a k danému zvieratku umiestni do mriežky pod správnu farbu žetón. Po umiestnení piatich žetónov kartu so zadaním otočíte a dieťa sa hneď dozvie výsledok svojej práce. Náš Jonáško si vymyslel obmenu tejto hry, a to, že sa nedíva na zadanie karty, ale na jej výsledok. Vyskladáva žetóny do mriežky podľa správneho riešenia, čo je na mriežke 5x5 tiež dokonalý tréning priestorovej orientácie.
 

O niečo náročnejšia je hra Quantitix, kde deti precvičia počítanie do 5, ale tiež logické myslenie a matematické predstavy. Vyberú si zvieratko, spočítajú, koľko ich na obrázku je, a položia žetón pod príslušnú číslicu. Pri číslici je zobrazený i daný počet bodiek, čo je veľmi šikovné. Hra je už o niečo zložitejšia, keď je zvieratiek napr. päť, dieťa už si musí pamätať, ktoré započítalo a ktoré nie.


Treťou hrou je Coloformix. Zaradila som ju ako druhú najnáročnejšiu, pretože do mriežky deti umiestňujú viac žetónov, a to až 13. Precvičia si tu rozpoznanie tvarov a k nim príslušných farieb. Daný tvar sa však môže na zadanie v obrázku objaviť vo viac farbách. Takže deti nevedia, koľko žetónov majú presne umiestniť, a o to viac musia byť v strehu. Na pozornosť detí je to omnoho náročnejšie. Stane sa, že i šikovný školák na nejaký tvar v danej farbe zabudne.

  

Malá poznámka, kde sme robili chybu: pri hľadaní tvarov a farieb sa počítajú iba tvary, ktoré majú silnejšie orámovanie o niečo tmavšou farbou. Niekedy by napr. ako kruhy deti počítali oči, ale pokiaľ nie sú orámované tmavšou farbou, do riešenia nepatria.

Poslednou hrou je Topologix. Hra rozvíja predovšetkým orientáciu v priestore spolu s predložkami. V tejto verzii sa avšak pridáva tretia premenná, a to je ešte obrázok na žetóne. Deti určia žetón s daným zvieraťom, vec, pri ktorej sa dané zviera vyskytuje, a určia, či je nad/pod/pred/za/v danom predmete. Pekne sa tu dá natrénovať reč, tvorba viet či popis pestrých obrázkov.
  

Otázkou na záver zostáva, ktorú hru vybrať, keď chcete iba jednu. To vám bohužiaľ neporadím. Určite bude hrať veľkú rolu vek dieťaťa. Postupujte od jednoduchších k tým zložitejším. Možno nakoniec skončíte pri všetkých štyroch hrách, ako sa to stalo u nás. Každá má určite svoj význam.

Online obchod
Zdieľať
Tereza Chaloupková Tereza, mamička dvoch chlapcov a učiteľka 1. stupňa ZŠ, je našou externou posilou. Zdieľa s nami svoje pedagogické skúsenosti a radí, ako školské deti rozvíjať hravo a zábavne.