Potrebujete poradiť? 0940 052 867 Po - Pia 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodná stránka Mamin blog Rozvíjame predškolákov: Hravá príprava na školu

Rozvíjame predškolákov: Hravá príprava na školu

Rozvíjame predškolákov 2. 4. 2022 1 minúta
Tereza Kotilová
Váš predškolák sa rozvíja mnohými smermi. Najdôležitejšie však je dobre sa pripraviť na vstup do školy, kde na deti čaká čítanie, písanie a počítanie a veľa nových informácií. Využite naše tipy, ako urobiť z prípravy na školu zábavnú hru.



Svet detí je svetom hier. Hrajú sa pre zábavu, ale aj pre svoj rozvoj. Hraním dokážu ľahko vstrebať informácie, posilňovať trpezlivosť, dôvtip, kreativitu i rozvíjať svoju reč. Pri správnej voľbe didaktickej hračky dieťa zabavíte a potešíte a súčasne mu môžete pomôcť rozvíjať sa v tých oblastiach, kde to najviac potrebuje.

Ako vybrať správnu didaktickú hru pre predškoláka

Ako rodičia najlepšie viete, aký spôsob hry vaše dieťa baví a v akých oblastiach by sa malo posunúť. V ponuke didaktických hier pre predškolákov hľadajte kombináciu týchto faktorov. Vždy však majte na pamäti, aby zvolená hračka bola dostatočne variabilná. Ideálne totiž je, keď dieťa zaujme natoľko, že sa s ňou hrá samé (alebo so súrodencom či kamarátom) „len tak“, pre radosť. V tej chvíli viete, že si pri hre ani nebude uvedomovať, že sa vlastne učí.

Najobľúbenejšie náučné hračky pre predškolákov

Veľa predškolákov sa rado učí poznať písmenká, snažia sa vedieť napísať svoje meno či obľúbené slová ako „mama“, „tato“. Podporiť ich v tejto snahe môžete napríklad vzdelávacou montessori hrou Moja prvá abeceda. Hráči sa učia v tejto hre anglické písmená, spájajú ich so slovami a vďaka tomu sa ľahko učia anglickú abecedu.


Inou zaujímavou možnosťou je hra Topologix, ktorá získala významné ocenenie Dobrá hračka. Vzdelávacia hra pomáha deťom zorientovať sa v priestore. Tvorivým predškolákom môžete ponúknuť aj detské pečiatky s abecedou.


 

Ďalšou častou témou pre predškolákov je čas. Deti by pri vstupe do školy mali poznať dni v týždni, ročné a denné doby. Naučiť sa hodiny nie je jednoduché, a preto trénujte hravou formou napríklad s drevenými hodinami a stierateľnými kartami od značky Janod. Jasno očíslované hodiny majú nastaviteľné farebné ručičky, ktoré sa plynulo pohybujú. S týmito hodinami nebude pre žiadne dieťa problém pochopiť čas. Skvelá je taktiež vzdelávacia hra od francúzskej značky Vilac Nauč sa hodiny. Hra ponúka spoločnú aktivitu pre všetkých členov rodiny. Hromada kartičiek pomáha deťom spoznávať čas a tiež ho aj dobre využiť. Alebo skúste magnetickú knihu hodiny.

Online obchod
Zdieľať
Tereza Kotilová Píšem pre vás inšpiratívne články na Agátin blog. Také články, ktoré vám pomôžu s výberom hier, hračiek a pomôcok pre vaše deti. S veľkou radosťou niektoré hračky z Agátinho sveta osobne testujem v praxi, a to pod odborným dohľadom mojej dcéry Rozálie.