Potrebujete poradiť? 0940 052 867 Po - Pia 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodná stránka Mamin blog Rodinné plánovanie aktivít na rok 2022

Rodinné plánovanie aktivít na rok 2022

Tipy pre výber hier a hračiek 9. 1. 2022 2 minúty
Tereza Kotilová
Pár dní nového roka už ubehlo. Boli tieto dni presne podľa vašich predstáv, alebo cítite, že na tie nasledujúce dni budete potrebovať viac organizácie a plánovania? Potom pozorne čítajte, máme pre vás tipy, ako na to.


Nový rok si žiada nové plány a poriadnu organizáciu. Súhlasíte s nami? Potom vám v tom môžu pomôcť prehľadné rodinné plánovacie kalendáre, do ktorých si môžete zaznamenať ako vaše dlhodobé vízie a plány, tak podrobnú organizáciu dňa a rozdelenie jednotlivých úloh medzi členmi rodiny. Pre väčší prehľad vo vašich kalendároch môžete použiť kreatívnu plánovaciu súpravu plnú samolepiek.
 
Rodinné plánovače pomôžu nielen vám rodičom, aby ste mali prehľad a už nikdy na nič nezabudli, ale menšie deti, ktoré ešte nemajú presný pojem o čase a jeho trvaní, si ho v takých plánovačoch dokážu lepšie predstaviť. Vidia, ako po sebe plynú týždne a dni. Tiež čo ich v jednotlivých dňoch čaká za úlohy aj zábavu a podľa týchto rozplánovaných činností si urobia lepší prehľad o časovom slede. Uvidia, že 5 dní z týždňa trávia v škôlke či škole, že každý deň po návrate domov ich čaká olovrant a spoločné hranie, potom nasleduje večera, upratovanie a hygiena, potom presun do postele, rozprávka a dobrú noc. Víkendové dni potom budú pekne oddelené inými činnosťami. Určite v nich bude viac zábavy, výletov, spoločného tvorenia aj čas pre spoločenskú hru, ale tiež nejaké tie domáce povinnosti, aby bol chod domácnosti plynulý a podieľali sa na ňom všetci členovia.


 

Aké domáce činnosti môžete v pokoji delegovať na deti?

Každé dieťa je iné a inak sa zapája do bežného chodu domácnosti. Niektoré deti je potrebné viac motivovať, iné to robia automaticky. Avšak sú činnosti, ktoré na ne môžete v pokoji delegovať a ony sa ich skôr alebo neskôr naučia robiť automaticky a úplne samostatne. Len je potrebné ich tomu poriadku učiť ideálne od mala. Výhoda je, že malé deti tieto naše rutinné a často pre nás nudné činnosti neberú ako povinnosť, ale ako veľkú zábavu. Tak to využite zavčasu.
  • Upratovanie izbičky – možno zaradiť na každý večerný program. Tým najmenším sprvu pomáhame a vedieme ich postupne k upratovaniu jednotlivých častí, až túto úlohu zvládnu kompletne.
  • Ranné vypravovanie – ide o sled menších činností (ustlanie postele, zuby, česanie, obliekanie, desiata do aktovky, obúvanie…) kedy sa dieťa môže učiť po kúskoch robiť ich samostatne, až to zvládne úplne samo. Starší súrodenci potom môžu pomáhať tým menším.
  • Chystanie batôžteka/aktovky – nech si dieťa pripraví všetko, čo uzná za vhodné vedľa na hromádky a potom spolu prejdite, či je všetko skutočne nutné či vhodné a prípadne si povedzte, prečo to tak nie je.
  • Upratovanie čistého riadu z umývačky – každodenná činnosť, na ktorej sa môže podieľať aj viac súrodencov naraz. Každý má jedno poschodie, pričom tí najmenší zvládnu aspoň príbory a ľahšie kúsky riadu.
  • Príprava stolu – pred každým spoločným posedením pri jedle nechajte dieťa pripraviť prestieranie, príbory a poháre. Opäť sa na činnosti môžu podieľať všetci súrodenci naraz, nech ide práca lepšie od ruky.
  • Umývanie zrkadiel – túto obľúbenú činnosť zvládnu aj tí najmenší pomocníci. Pokiaľ máte obavy z leštidiel, dávajte sprvu iba vodu trebárs s trochou mydla, nech si činnosť osvoja a naučia sa s rozprašovačom správne pracovať.
  • Prezliekanie perín – Začnite deti zapájať pri vyzliekaní špinavých povlakov, potom pomôžu so zastrčením prestieradla a čoskoro zvládnu tiež obliecť vankúše a periny úplne samy. Chce to len tréning.
  • Luxovanie – bez malého príručného luxu ani ranu! Deti ho milujú a dokážu si tak rýchlo osvojiť, že omrvinky po raňajkách, desiatej aj večeri ľahko zvládnuť povysávať samy.
  • Zalievanie kvetín – tiež veľmi obľúbená činnosť už od mala. A že sa občas netrafia alebo prelejú kvetináč? Je to len voda. 😊
A to je len vymenovanie niektorých činností. Určite vám ich napadne oveľa viac a čoskoro si vďaka tomu dokážete aj oddýchnuť a namiesto nejakej vašej doterajšej povinnosti vypiť kávu, pretože ju za vás urobí váš malý parťák. A to s radosťou.
 
Takže pokiaľ ste sa doteraz báli väčších plánov a delegácie činností na všetkých členov domácnosti, už nemusíte, pretože tu vidíte, aké výhody sa vám tým naskytnú. Vám aj deťom dodá precízna organizácia domácnosti istotu a pocit, že všetko ide, ako má a že je každý zapojený. Tak si kúpte rodinný plánovač, nevyhnutné pomôcky na vyladenie detailov a pustite sa spoločne do toho.
Vyskúšajte náš originálny rodinný plánovač
 
Pokiaľ chcete začať hneď teraz s plánovaním činností, stiahnite si náš jednoduchý rodinný plánovací kalendár, vytlačte si ho, vyplňte a pripevnite na viditeľné miesto v domácnosti.

Agátin rodinný plánovací kalendár týždenný
 
Online obchod
Zdieľať
Tereza Kotilová Píšem pre vás inšpiratívne články na Agátin blog. Také články, ktoré vám pomôžu s výberom hier, hračiek a pomôcok pre vaše deti. S veľkou radosťou niektoré hračky z Agátinho sveta osobne testujem v praxi, a to pod odborným dohľadom mojej dcéry Rozálie.