Potrebujete poradiť? 0940 052 867 Po - Pia 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodná stránka Mamin blog Pažravo.sk: Príroda okolo nás je to najzaujímavejšie ihrisko

Pažravo.sk: Príroda okolo nás je to najzaujímavejšie ihrisko

Tipy pre výber hier a hračiek 21. 6. 2021 6 minút
Daniela Dušek
Poďte si so mnou pospomínať na svoje detstvo. Zavrite oči a predstavte si sami seba, tak vo veku 5 – 6 rokov. Ste tam? Schválne, čo bola pre vás tá najväčšia zábava? U mňa to boli chvíle, ktoré som mohla tráviť so svojimi kamarátmi vonku. V podstate som veľkú časť svojho detstva strávila behajúca vonku s kamarátmi či susedmi. Samozrejme, niekedy som na to doplatila obitými kolenami, modrinami či nejakou tou krvavou ranou, ale pokiaľ by mi niekto povedal, aby som mu vymenovala veci, ktoré si z detstva pamätám, tak by to boli predovšetkým tie dobrodružstvá, ktoré sa odohrávali práve v prírode.

Terra Kids - Zažijte opravdové dobrodružství
 
Zažiť dobrodružstvo vonku v digitálnej dobe – ide to?

Keď sa nám narodila dcérka, povedala som pánovi J., že by som bola veľmi rada, ak by zažila a skúsila aspoň trošilinku z toho, čo sme zažili my dvaja v dobe, keď technika bola skutočne niečo výnimočné. Dnes, v tejto digitálnej dobe a zároveň pandemickej, sedia deti často pred obrazovkami – čomu úplne rozumiem, veď ja sama pracujem prevažne na počítači, ale rada sa všetkej tej techniky zbavím a idem relaxovať von. A rada by som, aby to vedela aj naša dcérka. Preto som pred skoro dvomi rokmi kúpila na e-shope Agátin svet nádobu s lupou od Terra Kids, ktorá je súčasťou značky HABA.

Dobrodružstvo prirodzene vedie k ochrane prírody

Nakoľko máme priestornú záhradu a les na dosah, kde sme pomerne často, dcérku baví sledovať všetko možné, čo sa v prírode odohráva. Samozrejme, je to normálna detská zvedavosť, ktorá je v každom dieťati. No jednako, ja by som ju v tom rada podporila, nakoľko aj ja sama som ako dieťa zbierala lienky, nosila mame domov živé žaby a lupou sledovala všetko, čo sa v prírode dalo nájsť, a nielen tam. Pevne verím, že dcérka si to všetko skúsi tiež. Len tie žaby by mi domov nosiť nemusela. Zatiaľ mi prišla s nadšením ukázať iba dážďovku, ale to je asi len začiatok. Myslím si, že od objavovania a dôkladného preskúmavania tajov prírody je už len krôčik k ochrane prírody. A práve preto by sme mali byť ako rodičia nápomocní a prispievať k prírodovednej gramotnosti našich deti, ako len to ide. A keď to ide hravou formou, je podľa mňa vyhrané.
 

Viete, čo je prírodovedná gramotnosť?

Zatiaľ čo sme my pred 20 rokmi kreslili na Deň Zeme rôzne katastrofálne obrázky znečistenej prírody, naše deti v takej prírode často reálne žijú a je na nás, ich rodičoch, aby sme im vysvetľovali, ukazovali a viedli ich k tomu, ako sa o prírodu starať. Práve preto som rada, že dcérka už je vo veku, keď sa o prírodu skutočne zaujíma a je fascinovaná všetkým, čo sa pohybuje.

Rada by som vám ukázala, akú výbavu máme doma my, a čo všetko momentálne nájdete aj na e-shope Agátin svet. Niektoré kúsky sú skôr pre staršie deti, na ne je dcérka ešte malá, ale pokiaľ máte doma malého dobrodruha, ktorý si už v prírode hocičo ohmatal a chce ísť ďalej, nájdete v ponuke napríklad vreckový nožík alebo dokonca celú súpravu pre malých dobrodruhov.


Čo u nás ale zožalo najväčšie nadšenie? Jednoznačne hmyzí hotel. Priznám sa, že ja som bola dlhé mesiace trochu proti, pretože hmyz ako taký mi nie je veľmi po chuti, ale stále mi v hlave blikala kontrolka, že by som svoje strachy nemala prenášať na malú, takže som nakoniec súhlasila a vybrala práve hmyzí domček od Terra Kids. Montáž som sa rozhodla prenechať na pána J. s asistenciou našej dcérky. Okrem drievok s dierkami, ktoré sú súčasťou balenia, môžete do domčeka vložiť napríklad slamu alebo nejakú vysušenú trávu a po nejakom čase sa v hmyzom hoteli iste zabýva nejaký ten hmyz, ktorý oceníte hlavne pokiaľ ste záhradkári, alebo práve malí dobrodruhovia. Také domčeky vraj rady obývajú lienky, včely samotárky, ucholaky či dokonca stonožky. Pokiaľ sa chcete uistiť, že sa tieto domčeky nestanú kŕmidlom pre vtákov, našla som odporúčanie, že je fajn prekryť ho pletivom. My sme mu našli miesto na záhrade presne v mieste, kde som vysadila lúčne kvety a od tej doby každý deň zvedavo vyzeráme prvých podnájomníkov.

Hmyzí hotel Terra Kids
 

Kŕmenie a pozorovanie vtákov

Z okna máme výhľad na strom, na ktorom je kŕmidlo pre vtáčikov, ktoré už predtým vyrobili spoločne pán J. s dcérkou. Denne tak vidíme niekoľko druhov vtákov, ako sa na ňom zastavia a občerstvia sa. Preto som sa rozhodla zakúpiť náučné kartičky s 50 druhmi vtákov žijúcich v našej prírode. Vďaka nim sa teraz spoločne bavíme o tom, ktoré vtáky môžeme vidieť u nás na záhrade, čítame si ich opisy a pomaly sa učíme aj ich mená. Aby sme všetko videli skutočne zblízka, máme aj ďalekohľad, s ktorým si môžeme to naše vtáctvo priblížiť až 30x. Ja osobne sa cez neho poriadne dívať neviem, nepýtajte sa mňa, ako je to možné, ale keď ten ďalekohľad vezme do rúk akýkoľvek mužský jedinec, je z neho okúzlený.

Tip na dobrodružstvo pre vaše deti

Až dcérka trochu povyrastie, chystám sa urobiť jej na záhrade také dobrodružné hľadanie pokladov s mapou a kompasom. A na to už práve vyzerám potrebnú výbavu na Agátinom svete. Páči sa mi tento kompas, pomocou ktorého dcérka dokáže nájsť tajný poklad na záhrade a zároveň sa pri tom naučí určovať svetové strany. Vďaka karabíne ho možno ľahko uchytiť na pútko od oblečenia aj na batoh.
 

Posvieťte si na temnú letnú noc

Na čo sa však veľmi teším je toto kempingové svetlo, lebo pevne verím, že sa nám počas leta podarí prespať vonku, a práve toto svetlo bude pre našu letnú dobrodružnú noc ako stvorené. Svieti skutočne intenzívne, nie je to žiadne nočné svetielko do izbičky, ale skutočne kvalitné vonkajšie osvetlenie, takže ho môžete využívať aj na terase pre bežné činnosti. A dokonca v ňom nájdete aj tajnú skrýšu.
 
Posviťte si na temnou letní noc s lucernou Terra Kids

My máme to šťastie, že máme dvor a záhradu, takže dcérka trávi skutočne veľa času vonku, niekedy sa len tak hrabe v piesku a vykrikuje zakaždým, keď objaví niečo živé. Inokedy niečo s nadšením sadíme či kopeme, ale vždy s veľkým ohľadom na to, že je to naša príroda, ktorú si chceme chrániť.

Článok vznikol v spolupráci s blogerkou Danielou, www.pazravo.sk
Online obchod
Zdieľať
Daniela Dušek Daniela, marketérka, ktorá sa ocitla vo svete hračiek odkedy sa jej narodila dcérka. Píše blog, tvorí podcasty a nielen na Instagrame ukazuje tipy na zaujímavé detské hračky, ktoré majú u detí úspech.