Potrebujete poradiť? 0940 052 867 Po - Pia 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodná stránka Mamin blog Ako si doma vyrobiť lampión?

Ako si doma vyrobiť lampión?

Tvorenie a vyrábanie 18. 10. 2023 2 minúty
Kateřina Hrubešová
Chystáte jesennú výzdobu? Poďte si spoločne s nami vyrobiť vlastný originálny lampión v pohodlí domova. Budete prekvapení, aké je to ľahké! A navyše máte super zábavu na jeden dlhý jesenný večer. Originálnym lampášom si nielen vyzdobíte interiér, ale môže dobre poslúžiť pri večernej prechádzke, keď je skôr tma.

Ako si doma vyrobiť lampión?

Čo všetko budete na výrobu papierového lampiónu potrebovať?

Najskôr si pripravte všetok materiál a náradie. Väčšinou všetko potrebné nájdete bežne doma. Budete potrebovať:

  • prázdnu guľatú krabičku od taveného syra 
  • pauzovací papier alebo obyčajný papier na pečenie 
  • slabý drôtik
  • čajovú sviečku
  • lepidlo
  • nožnice
  • farbičky všetkého druhu – vodové farby, pastelky, fixky alebo voskovky
  • drevenú tyčku, alebo paličku, ktorú ste si priniesli z prechádzky
  • obojstrannú lepiacu pásku
  • krajčírsky meter či pravítko

Vyrábame si doma s deťmi lampión

Ako postupovať pri výrobe lampiónu?

Pokiaľ máte všetko pripravené, môžete sa pustiť do výroby vlastného lampiónu.

1. Najskôr upevnite čajovú sviečku na spodok krabičky od syra, a to tak, že vyberiete z čajovej sviečky voskové vnútro. Do mištičky od sviečky urobíte dve dierky a potom ju ku krabičke od syra pripevnite pomocou drôtika. Pokiaľ nechcete dávať svojim deťom pravé sviečky, môžete použiť LED sviečky, s ktorými nehrozí, že by lampión pri sprievode vzplanul. LED sviečku odporúčame upevniť obojstrannou lepiacou páskou na dno spodnej časti krabičky.

Domáca výroba lampiónu - ako na to?

2. Z vrchného dielu krabičky vystrihnite guľatý otvor tak, aby zostal okraj krabičky asi 0,5 až 1 cm široký. Urobte otvory na prevlečenie drôtika do krajov po stranách.

3. Teraz sa pustite do prípravy plášťa lampiónu. Z dostupného papiera vystrihnite obdĺžnik, ktorého dĺžka bude rovnako dlhá ako obvod krabičky. Ponechajte si cca 1 až 2 cm na zlepenie. Výšku lampióna odporúčame 20 – 25 cm.

4. Pokiaľ to máte vystrihnuté, môžete začať zdobiť lampión. Nechajte pracovať fantáziu vašich detí. Zapojiť sa môžu aj tí najmenší. Napríklad môžu lampión ľubovoľne pomaľovať pestrými farbami, opečiatkovať, polepiť vystrihnutými farebnými papierikmi alebo trebárs nalepiť samolepky.

Zdobíme lampión

5. Teraz musíme zlepiť lampión dohromady. Pripravte si po ruke lepidlo, ozdobený plášť a oba diely krabičky od syra. Naneste lepidlo na bočné strany krabičky od syra a prilepte k nim pripravený plášť.

Ako vyrobiť lampión

6. Už nám chýba len drôtik na zavesenie. Na vrchnej časti krabičky od syra sme si už pripravili dve dierky. Do nich zasuňte konce drôtika a máte hotovo! Lampión zaveste na drevenú tyčku či paličku a môžete vyraziť na lampiónový sprievod.


Tak čo, bavilo vás vyrábať si vlastný lampión? Poďte s nami tvoriť ďalej!
 

👇 A čo ďalej? 👇

Online obchod
Zdieľať
Kateřina Hrubešová Kateřina sa stará o Facebookovú stránku Agátinho sveta, je tiež autorkou mnohých článkov Agátinho blogu. Skúma vlastnosti našich hračiek do najmenšieho detailu. O získané poznatky sa delí v pravidelných rubrikách, ktoré sú súčasťou našich newsletterov.