Potrebujete poradiť? 0940 052 867 Po - Pia 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodná stránka Mamin blog 10 tipov na hravé a zdravé desiate do školy

10 tipov na hravé a zdravé desiate do školy

Tipy pro rodiče školáků 18. 9. 2023 3 minúty
Tereza Kotilová
Každý deň tvoríte desiate vášmu školákovi a už vám dochádzajú nápady a inšpirácie, aby boli desiate stále výživovo bohaté a zároveň kreatívne a pre vaše deti tak zábavné? Nevešajte hlavu. Dáme vám pár tipov, nech máte na nejakú dobu pokoj s vymýšľaním.


10 tipov na hravé a zdravé desiate do školy

1. Zdravé a chutné sendviče

Tipujeme, že sendviče na tisíc spôsobov sú asi najčastejšia desiata pre deti, ktorú pripravujete. A je nám jasné, že pri nich zostanete aj naďalej, pretože je to jednoduché a deťom chutia. Ale aj tu sa dá pekne vyblázniť. Zabudnite na nudný rožok s maslom a šunkou. Použiť predsa môžete biely či tmavý toustový chlieb, pšeničné tortilly alebo trebárs guľaté bagely s dierou. A čo dovnútra? Šunka, syr, šalát – klasika, ktorá neomrzí. Ale aj syrov je na trhu mnoho druhov a rovnako tak aj šalátov. Už ste skúšali trebárs taký mangold, ktorý krásne vyzerá a mohol by baviť vaše deti nielen príjemnou chuťou, ale aj svojím netradičným vzhľadom oproti obyčajnému listovému šalátu? A čo skúsiť sladko-slanú verziu sendviča s arašidovým maslom a banánom? Nech už slaný alebo sladký, každý sendvič môžete navyše zapiecť, čím sa stane chrumkavým a bude lepšie držať pohromade.

Pre zabalenie sendvičov sa vám bude skvelo hodiť desiatový box štvorcového tvaru.
 
10 tipov na hravé a zdravé desiate do školy: Chutné sendviče


 

2. Hummus a zeleninové tyčinky

Strukoviny obsahujú veľmi dôležité živiny pre každého z nás a deti ich toľko v obľube nemajú, preto je potrebné hľadať variácie, ktoré sú pre deti zaujímavé a chutné. Poctivý hummus dnes zoženiete v každom obchode, ale rovnako tak si ho môžete vyrobiť aj sami doma a zakaždým ho dochutiť iným korením, aby ste neskĺzli k stereotypu. Zeleninové tyčinky môžu byť rovnako tak rôznorodé – raz nakrájajte šťavnatú mrkvu, cuketu a stopkový zeler, po druhýkrát zvoľte pre zmenu uhorku a papriku všetkých farieb. Hravá a farebná desiata je razom na svete. K hummusu tiež skvelo pasuje ľadový šalát alebo cherry paradajky.



Na detské desiate tohto typu sa skvelo hodí prakticky rozdelený desiatový box, ktorý udrží zeleninové tyčinky zvlášť od dipu.
 

 

3. Cottage a knackebrotové chrúmanie

Syr cottage je bohatým zdrojom bielkovín a knackebrot zase vlákniny. Chrumkavé chlebíky sa dnes robia v mnohých podobách aj tvaroch a deti to chrúmanie neskutočne baví. Alebo si skúste také chrumkavé plátky vyrobiť aj sami doma. Cottage môžete zakaždým inak ochutiť a vytvoriť tak lahodnú nátierku. Túto desiatu možno doplniť akoukoľvek zeleninou či ovocím. Môžete využiť zeleninové tyčinky ako pri hummuse.
 
10 tipov na hravé a zdravé desiate do školy: Cottage a knackebrot
 

4. Jablko s orieškovým maslom

Vyberte šťavnaté jablko a nakrájajte ho na kúsky. Do druhej časti boxu dajte orieškové maslo podľa chuti – na výber je veľké množstvo variantov, ako napr. arašidové, mandľové, kešu či trebárs pistáciové. Na spestrenie niektorých dní môžete obaliť jablko v kokose. Vďaka tejto desiatej dostanete do svojich detí poriadnu dávku vitamínov aj bielkovín zároveň.
 

5. Domáci pribináčik

Na túto veľmi chutnú desiatu vám postačia dve základné ingrediencie, a to tvaroh a smotana na šľahanie. Smotanu vyšľahajte a potom s tvarohom zmiešajte dohromady. Príchuť potom obmieňajte podľa sezóny ovocia a chutí vášho maškrtného školáka. Odporúčame kakao, jahody či napr. banán. Keď necháte domáci pribináčik odležať do ďalšieho dňa v chladničke, je úplne rovnako nadýchaný ako ten kupovaný. Ozdobiť ho môžete malým bobuľovitým ovocím, rôznymi semienkami a orieškami. Uvidíte, že si ho vaše deti zamilujú a budú ho samy pravidelne vyžadovať.


 

6. Ovocie a oriešky

Vďačná desiata, ktorá sa dá obmieňať, a tým tvoriť zábavné a chutné mixy každý deň. Vďaka ovociu dodáte do telíčok školákov mnoho vitamínov a v orieškoch sa zase ukrývajú zdravé tuky, bielkoviny a vláknina.
 

7. Kefírové smoothie

Vezmite kefír alebo cmar a rozmixujte ho s akýmkoľvek sezónnym ovocím. Prihodiť môžete aj rôzne semienka, oriešky, či trebárs špenát. Vytvoríte tak lahodné smoothie plné probiotík a vitamínu D – veľmi dôležitej látky pre imunitu vašich detí.

Na kefírové smoothie by sa vám mohla hodiť praktická fľaša z nehrdzavejúcej ocele, z ktorej sa ľahko pije.


 

 

8. Chia puding

Cez noc zmiešajte mlieko akéhokoľvek druhu s lyžicou chia semienok a nechajte cez noc rozležať v chladničke. Chia semienka pekne nasiaknu tekutinu do seba a zo surovín sa stane kompaktný puding. Ten potom možno dochutiť ovocím, marmeládou či napr. medom a zase trebárs orieškami. Poznáte chia puding z kokosového mlieka? Ten určite vyskúšajte.


 

9. Domáce ovsené tyčinky

Zmiešajte ovsené vločky, kefír a všetko možné, čo doma nájdete a váš školák to ocení. Napríklad lyofilizované ovocie, oriešky či rôzne semienka. Kúpte si buď formy na tyčinky alebo zmesou vyložte pekáčik vyložený papierom na pečenie a dajte piecť tak na polhodinky. Pokiaľ máte zmes vo formičkách, tak len vyklopte, pokiaľ ste použili väčší pekáč, tak potom tyčinky nakrájajte, alebo môžete aj vykrajovadlom tvoriť rôzne tvary.


 

10. Kreatívne vafle

Posledným naším tipom na hravé a zdravé detské desiate sú tradičné, avšak veľmi obľúbené vafle. Skúste namiesto obyčajnej hladkej bielej múky namlieť ovsené vločky a namiesto mlieka použiť kefír. Probiotiká hrajú prím. Aj s takou desiatou pre deti sa veľmi krásne tvorí. Už ste skúšali tetris z jednotlivých kúskov vafieľ? Že nie? Tak to hneď zajtra skúste a schválne, čo na také prekvapenie povie váš maškrtník.
 
10 tipov na hravé a zdravé desiate do školy: Kreatívne vafle
 
Tak čo vravíte našim tipom na desiate pre vaše deti? Poznáte, alebo ste prekvapení a máte radosť, že môžete zase vyskúšať niečo nové, čo vášho školáka poteší? Nezabudnite kúpiť hravý desiatový box a praktickú fľašu, nech je pre vaše dieťa celá desiata veľkou zábavou.

Máte pre nás desiatovú inšpiráciu vy? Podeľte sa v našej facebookovej skupine Agátin inšpiratívny kútik, kde zdieľame tipy a nápady medzi sebou.
 
Online obchod
Zdieľať
Tereza Kotilová Píšem pre vás inšpiratívne články na Agátin blog. Také články, ktoré vám pomôžu s výberom hier, hračiek a pomôcok pre vaše deti. S veľkou radosťou niektoré hračky z Agátinho sveta osobne testujem v praxi, a to pod odborným dohľadom mojej dcéry Rozálie.