Potrebujete poradiť? 0940 052 867 Po - Pia 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodná stránka Mamin blog Spoznajte náš projekt Agáta pomáha bližšie

Spoznajte náš projekt Agáta pomáha bližšie

Festivaly, akcie a súťaže 8. 11. 2023 2 minúty
Tereza Kotilová
Spoznajte náš projekt Agáta pomáha bližšie alebo ako pomáhajú hry a hračky z vlaňajšieho ročníka charitatívnej zbierky.
Spoznajte náš projekt Agáta pomáha bližšie

Spoločnými silami s našimi zákazníkmi sme vlani v rámci projektu Agáta pomáha (náš charitatívny projekt „na domácej pôde“, vďaka ktorému každý rok pomáhame organizácii podporujúcej znevýhodnené deti) dokázali vybrať a venovať viac ako 100 rôznych hier a hračiek v hodnote celkom 2873 eur do Společnosti pro ranou péči. Jej poradkyne ich denne využívajú pri práci s deťmi so zrakovým alebo telesným či mentálnym postihnutím, za ktorými dochádzajú domov na pravidelné návštevy. Okrem hračiek sme Společnosti pro ranou péči odovzdali zo zbierky finančný dar 8821 eur, z ktorého pokryla náklady na viac než 100 návštev doma v rodinách detí.

„Motivujúce pomôcky sú pre prácu poradkyne ranej starostlivosti nevyhnutné, používame ich na každej konzultácii v rodine. Ukazujeme rodičom, ako deti cielene rozvíjať skrz hru, tzn. že každá hra sleduje určitý zámer: stimulovať ich zrak i ostatné zmysly, rozvíjať jemnú motoriku a koordináciu oko-ruka i ďalšie zručnosti. Zároveň do stimulácie detí zapájame ich rodičov, ktorí sa tak môžu podieľať na pokrokoch svojho dieťaťa, a to im veľmi pomáha,“ vraví Irena Jelínková zo Společnosti pro ranou péči.


Pozrite sa bližšie na komentáre priamo od Ireny Jelínkovej, ako darované hry pomáhajú.

Pán Perníček Oskar a jeho Škorička
„Hru s perníčkami sme využili na trénovanie niekoľkých zručností s cieľom rozvíjať ako videnie, tak psychomotoriku: konkrétne sme precvičovali jemnú motoriku a manipuláciu s predmetmi za zrakovej kontroly, orientáciu na ploche a v detailoch, orientáciu na tele a odhad vzdialenosti. A, samozrejme, to bola veľká zábava a zdobenie perníčkov sa hodí, Vianoce sú tu za chvíľu .“

Drevený motorický stolček s aktivitami a magnetickou tabuľou a Trojvrstvová vkladačka Obyvatelia stromu
„U detí, ktoré majú problémy so zrakom, sa môže objaviť chybné vnímanie hĺbky predmetu. Je dobré na tento dôsledok nezabúdať a trénovať toto vnímanie pomocou rôznych vkladačiek, s ktorých pomocou si dieťa zvedomuje možnú hĺbku predmetu. Zároveň trénujeme zrak a jemnú motoriku.”

Dúha – hra s farbami
„Túto aktivitu využívame na rozvoj znalostí farieb a rozvoj pamäti. Pomocou malých obrázkov sa deti zoznamujú s predmetmi a farbami. Hru využívame tiež ako logopedickú pomôcku, kedy deťom slovne pomenujeme obrázky a trénujeme, aby to deti čo najlepšie opakovali. Deti si zároveň pri aktivite trénujú a precvičujú prstíky a správny úchop.“

Puzzle HEADU: Súvislosť
„Na obrázkoch vidíte štvorročnú Markétku s našou poradkyňou Janou. Na konzultácii toho stihli skutočne veľa. Skladali podľa fantázie magnetickú skladačku, učili sa vnímať a rozlišovať detail, rozvíjali logické myslenie, postreh a slovnú zásobu. Mali jednoducho plné ruky práce, ale najdôležitejšie je, že to Markétku bavilo, a ešte sa niečo nové naučila.
Rozvíjať deti formou hry je prirodzené a zábavné. Vďaka vám môžu deti objavovať svet a posúvať svoje zručnosti tak, aby toho sami zvládli čo najviac.”

Spoznajte náš projekt Agáta pomáha bližšie
  

Čomu sa venuje Společnost pro ranou péči

„Každý rok sa v Česku narodí až 8 500 detí s postihnutím alebo s rizikovým vývojom. Rodičom sa obráti svet hore nohami a je nesmierne dôležité, aby v tejto ťažkej situácii nezostali bez pomoci. Sprievodcom sa im môže stať raná starostlivosť, ktorá ako terénna služba nadväzuje na prácu lekárov a podporuje rodiny s deťmi do 7 rokov. Poradkyne ranej starostlivosti jazdia pravidelne do rodín domov na odborné konzultácie a venujú sa ako deťom, tak rodičom. Učia rodičov, ako dieťa správne stimulovať, a poskytujú im všestranné poradenstvo aj oporu v náročnej situácii. Včasná profesionálna pomoc na začiatku života môže deťom s hendikepom aj celej ich rodine výrazne zlepšiť kvalitu života v budúcnosti.”

Společnost pro ranou péči sa stará o viac než 900 rodín po celom Česku. Jej poradkyne sprevádzajú rodiny detí so zrakovým, telesným, mentálnym či kombinovaným postihnutím v 10 krajoch ČR. Viac informácií nájdete na www.ranapece.cz
 
Online obchod
Zdieľať
Tereza Kotilová Píšem pre vás inšpiratívne články na Agátin blog. Také články, ktoré vám pomôžu s výberom hier, hračiek a pomôcok pre vaše deti. S veľkou radosťou niektoré hračky z Agátinho sveta osobne testujem v praxi, a to pod odborným dohľadom mojej dcéry Rozálie.