Potrebujete poradiť? 0940 052 867 Po - Pia 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodná stránka Mamin blog MAREC mesiac knihy: 4 dôvody, prečo čítať deťom

MAREC mesiac knihy: 4 dôvody, prečo čítať deťom

Rozvíjame predškolákov 1. 3. 2024 5 minút
Tereza Kotilová
Ako veľmi je dôležité čítať deťom od útleho veku a kam až siaha história marca ako mesiaca knihy? To sa všetko dozviete v našom článku. Okrem iného vám dáme tipy na podporu čítania deťom, a čo urobiť s knižkami, ktoré vám zaberajú miesto v domácej knižnici. Čítajte a inšpirujte sa!

Březen měsíc knihy: Čteme dětem

História marca ako mesiaca knihy

Marec – mesiac knihy. Viete, kam až táto tradícia siaha? História mesiaca knihy sa začala písať už v roku 1955. Až do roku 1989 mal „Marec – mesiac knihy“ ideovo-výchovné poslanie. Po Nežnej revolúcii prišlo mnoho zmien a na trh začali prenikať vizuálne a elektronické médiá. Tlačená kniha naraz prišla o svoje výsadné postavenie, čo sa prejavilo v premenovaní mesiaca knihy na mesiac knihy a internetu. Obava, že internet vytlačí knihu, nie je opodstatnená. Kniha v tlačenej podobe zostane nenahraditeľným spoločníkom mnohých ľudí a internet bude žiť vedľa nej. Nie sú dôležité knihy, ktoré sú vo vnútri knižníc, ale čitatelia, ktorí knihy čítajú!


Březen měsíc knihy: Čteme dětem

Prečo je tak dôležité čítať deťom alebo 4 hlavné prínosy čítania

Všetci bezpochyby vieme, že čítanie rozprávok alebo rôznych iných detských knižiek, príbehov či leporel je pre detský zdravý vývoj prospešné. Nám rodičom sa často nechce vziať do ruky knihu, pretože sme proste unavení, prepracovaní alebo ešte potrebujeme urobiť večeru a upratať. Pritom by sme si mali uvedomiť, že sme to práve my, kto deťom ukáže lásku ku knihám. Tú vybudujeme už vo veľmi ranom veku, keď dieťa ešte viditeľne na čítanie nereaguje. Postupom času sa jeho účasť bude zvyšovať. Čoskoro tak zistíte, že čítanie má mnoho prínosov:

  1. Pri čítaní sa vytvára pevné puto medzi rodičom a dieťaťom. Nie je potrebné, aby dieťa vedelo čítať. Začnite čítať deťom čo najskôr a urobte si spoločný rituál trebárs čítanie knižiek na dobrú noc. Deti milujú, keď sa im rodičia venujú.

  2. Čítaním rozvíjate komunikačné schopnosti dieťaťa. Dieťa sa učí počúvaním príbehu od rodiča tvoriť vety a rozširovať slovnú zásobu. Zároveň trénujete svoju pamäť a sústredenie.

  3. Knihy dávajú priestor na detskú fantáziu a predstavivosť. Pri čítaní sa učia rozpoznávať realitu a svet fantázie. Deti sú úžasné v tom, že sa vedia stotožniť s hrdinami príbehov a prežiť celý príbeh. Učia sa rozpoznávať hodnoty dobra a zla a postupne si tvoria vlastný hodnotový rebríček.

  4. Čítanie pomáha spisovnému jazyku, správnej výslovnosti a artikulácii. Dieťa počúvaním pozoruje a načúva textu, ktorý mu rodičia predčítajú. Začne rozlišovať medzi slovami a vetami, tvoriť jednoduché vetné štruktúry. Práve obdobie ranného detstva je kľúčovým obdobím pre rozvoj predčitateľskej gramotnosti.

Tipy na podporu čítania deťom

A práve v mesiaci marec prebieha v knižniciach po celej republike mnoho akcií na podporu čitateľstva a pestovania lásky ku knihám. Vyhlasujú sa čitatelia roka, najobľúbenejšie knihy, organizujú sa besedy so spisovateľmi, dielne s ilustrátormi. Máte tip, na akej knižnej akcii nebudete v marci chýbať? 📚 Zdieľajte ho s nami v Agátinom inšpiratívnom kútiku📚


Tak čo si prečítate s deťmi vy v mesiaci marec?

Online obchod
Zdieľať
Tereza Kotilová Píšem pre vás inšpiratívne články na Agátin blog. Také články, ktoré vám pomôžu s výberom hier, hračiek a pomôcok pre vaše deti. S veľkou radosťou niektoré hračky z Agátinho sveta osobne testujem v praxi, a to pod odborným dohľadom mojej dcéry Rozálie.