Potrebujete poradiť? 0940 052 867 Po - Pia 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodná stránka Mamin blog Logopédia INAK: 7. diel Didaktická hra Topologix

Logopédia INAK: 7. diel Didaktická hra Topologix

Rozvíjame predškolákov 28. 2. 2020 1 minúta
Predložky dokážu deťom často pekne zamotať hlavu. Vďaka ďalšej zo skvelých hier francúzskej značky Djeco, si ich vaše deti budú mať šancu zažiť a pochopiť ako inak než hravo. A nielen to.
Didaktická hra Topologix z radu Eduludo nenásilnou formou naučí význam a používanie predložiek nad, pod, pred, za a v. V základnej hre majú deti za úlohu podľa obrázku posúdiť, kde sa nachádza päť zvieratiek a správne umiestniť žetón s ich vyobrazením. Hra veľmi dobre preverí tiež vyjadrovacie schopnosti vašich detí. Odporúčame pre deti od 4 rokov.
 
 

V škatuľke nájdete drevenú mriežkupredlohy a žetóny so zvieratkami. Na drevenej mriežke sú vľavo zobrazené miesta - kameň, strom, domček, vedierko a huba, ktoré nájdete na každej predlohe, avšak v inej podobe. V hornej časti mriežky sú znázornené predložkové väzby. Dieťa si musí uvedomiť nielen správnu pozíciu zvieraťa, ale taktiež musí jeho žetón správne umiestniť do mriežky. Do hry sa pridáva ďalšia premenná a tou je orientácia v priestore.

Topologix ponúka mnoho variantov hier

Z tejto hry som ako klinická logopedička skutočne nadšená. Hra ponúka omnoho viac, záleží iba na vašej fantázii. Môžete, samozrejme, hrať základnú verziu podľa pravidiel, ale poďte sa inšpirovať, čo všetko táto hra ponúka.

 

KDE TEDA JE? 4+

Deti si hravou formou precvičia predložky pasívne (umiestňovaním zvieratiek do mriežky podľa ich polohy v obrázku) i aktívne (pomenovaním).
 

PREDLOŽKOVÉ VÄZBY: NA / POD / PRED / ZA / DO VEĽKÝ/HLADNÝ/UNAVENÝ/VESELÝ 4+

Vymyslite zvieratám a miestam, na ktorých ich nájdete vlastnosti: malá myš sedí NA jedovatej hube / unavená žaba odpočíva POD stromom / veselý vták sedí V hlbokom vedierku apod.
 

ACH TIE ČASY 4+

Rozprávajte sa o tom, čo sa deje / dialo / bude diať na predlohách, precvičíte tak časovanie slovies. Deti zaručene zaujmete popletenými príbehmi.
 

ÁNO/NIE 4,5 +

Vyberte si kartu, ktorá sa vám páči. Otočte ju na stranu s mriežkou, v ktorej sú nakreslené žetóny so zvieratkami. Jeden hráč rozmiestní drevené žetóny so zvieratami podľa karty do drevenej mriežky. Druhý hráč drží kartu (predlohu), díva sa na obrázok. Prvý hráč má pred sebou tabuľku s rozmiestnenými žetónmi a vraví, čo by mal druhý hráč na obrázku vidieť. Žaba je pod hubou. / Medveď je v dome.
 

POČÚVAM a KRESLÍM 5+

Jeden hráč dostane ceruzku a papier. Druhý hráč obrázkovú hraciu kartu. Úlohou prvého hráča je nakresliť na prázdny papier to, čo vidí druhý hráč na karte. Ten mu to popisuje slovami – vpravo nahor nakresli veľký dom. Uprostred má dvere. Má jedno okno. Je v ňom záclona. Na streche je komín. Na komíne stojí medveď.
 

 
Topologix je skvelá hra pre jedného, ale môžete zapojiť i starších súrodencov. Rozvíja chápanie predložkových väzieb, orientáciu v priestore, zrakovú diferenciáciu, a taktiež slovnú zásobu. Ako každá hra rozvíja ďalšie veci ako trpezlivosť, pozornosť a vlastne i jemnú motoriku.

Zdroj: Mgr. Zuzana Blažková, klinická logopedička, autorka facebookových blogov Logopedie JINAK a Máma logopedka www.logopediejinak.com