Potrebujete poradiť? 0940 052 867 Po - Pia 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodná stránka Mamin blog Logopédia INAK: 1. diel Ako to začalo

Logopédia INAK: 1. diel Ako to začalo

Rozvíjame predškolákov 2. 1. 2020
Seriál Logopédia INAK: Rozprávanie o živote, o zladení materstva s profesijnou kariérou, o ceste za vlastným sebapoznaním a realizáciou v rovnováhe so Zuzanou Blažkovou, klinickou logopedičkou a autorkou blogov Logopedie JINAK a Máma logopedka.

Zuzka, si mamička, autorka úspešného projektu Logopedie JINAK a tiež známa blogerka Máma logopedka. To je niekoľko plných úväzkov vedľa seba. Ako to zvládaš?

S maximálnym nasadením, láskou k mojej profesii a vierou v to, že sa mi podarí „búrať mýty“ – že pre rodičov, pedagógov a lekárov a ďalších odborníkov nebude logopedička len „teta“, čo učí deti na koberci L a Ľ. Moja práca je môj život. Žijem ju nonstop a po narodení dcérky Aničky ju vidím takmer všade.

Ako to začalo? Chcela si sa špeciálnou pedagogikou zaoberať odjakživa? A odkiaľ sa vzala túžba pojať tú tému INAK?

Ono sa to všetko kryštalizovalo dlhé roky. K ľuďom so špeciálnymi vzdelávacími potrebami mám blízko odmalička. V blízkosti nášho domu je stacionár pre osoby s mentálnym/telesným postihnutím. Rodičia ma naučili k týmto ľuďom pristupovať s rešpektom, bez predsudkov, bez limitov. Už tam niekde vo mne začala „klíčiť“ túžba robiť veci INAK. Nemám rada diagnózy. Zväzujú nás. Udávajú smer. Dávajú nám limity. Terapiu je potrebné šiť na mieru. Snažím sa hľadať cestu tam, kde ju iní nehľadajú. Tak vznikla Logopedie JINAK. Je nutné dodať, že nie som jediná, kto takto logopédiu vníma. Po republike je rad rovnako zmýšľajúcich kolegov a kolegýň.

A kde sa stretáva a kde líši Logopedie JINAK a Máma logopedka?

Povedala by som, že kráčajú vedľa seba a niekedy sa ich cesty pretnú. Máma logopedka „starne“ spolu so mnou a Aničkou. Píšem tu články týkajúce tých najmenších – dojčiat a batoliat. Nová rola mamy a množstvo „AHA“ momentov v kombinácii s „profesionálnou deformáciou“ a odhodlaním búrať mýty na viacerých frontoch stála za vznikom tohto projektu. Moja dcérka je mojou najväčšou inšpiráciou, vďaka nej môžem sledovať vývoj v priamom prenose, lepšie ho „uchopiť“, objavovať nové súvislosti, tvoriť aktivity, ktoré ho prirodzene podporujú. Logopedie JINAK je logopédia videná mojimi očami, na základe mojich skúseností a schopností. Snažím sa ísť do hĺbky, pracujem s celým telom, zmyslami, nezužujem svoju pozornosť len na rozprávadlá.