Potrebujete poradiť? 0940 052 867 Po - Pia 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodná stránka Mamin blog Správne držanie pera je dôležitejšie, než si myslíte!

Správne držanie pera je dôležitejšie, než si myslíte!

Rozvíjame predškolákov 14. 9. 2020 2 minúty
Kateřina Hrubešová
Generácia našich detí vie omnoho skôr písať na klávesnici a písať rukou sa učí neskôr. Ako píšeme ovplyvňujú práve počítače, tablety a mobily. Blíži sa koniec klasického písania rukou? Je to správne? Prečo je dôležité písať rukou?

Písanie podporuje správny rozvoj mozgu

Podľa odborníkov má písanie rukou vplyv na prepájanie používania jazyka, správne držanie písacej pomôcky, formovanie písmen a držanie tela. Pri klasickom písaní je nutné zapojiť zrak, koordináciu ruka-oko, svalovú pamäť, správne uchopenie ceruzky a formovanie písmen. To znamená, že písanie rukou zapája dôležité centrá v mozgu, ktoré dajú signál cez receptory pre pohybový aparát. Možno vás bude zaujímať, že pri písaní rukou zapájame až 500 svalov! Písaním rukou vykonávame veľmi náročnú činnosť, ktorou sa mozog rozvíja. Navyše podporuje tvorivosť, má vplyv na lepšie sústredenie a zlepšuje jemnú motoriku. Rozvoj grafomotoriky je kľúčový na správny rozvoj mozgu. Čím skôr začneme rozvíjať tieto oblasti, tým ľahšie budú zvládnuté bežné úkony každodenného života.



Súčasťou predškolskej prípravy sú grafomotorické aktivity. Pokiaľ dieťa vo veku štyroch až piatich rokov neprejavuje záujem o kreslenie, bude v 1. triede v nevýhode a bude sa pri vyučovaní písania trápiť. Zistite príčinu a vytvorte podnetné prostredie plné činností, ktoré rozvíjajú hrubú a jemnú motoriku. Jednou z príčin často býva zlý úchop písacieho náčinia. Na správny úchop písacieho náčinia je vhodné dbať už od útleho veku a základom je správny výber písacieho náčinia.

4 stupne k správnemu úchopu - to je nemecká značka Pelikan

Nemecká značka Pelikan vyvinula štvorstupňový systém písacích pomôcok Griffix® v spolupráci s odborníkmi na grafomotoriku. Každý stupeň zodpovedá určitému veku dieťaťa a tomu zodpovedá i váha a veľkosť písacej potreby. Samozrejmosťou je ergonomický tvar, ktorý podporuje správne a pohodlné držanie a bráni predčasnej únave ruky. Tieto kvalitné písacie pomôcky sú navrhnuté vždy vo verzii pre ľavákov alebo pravákov, aby deťom maximálne "sadli" do ruky.
 
Najmenšie deti potrebujú do ruky pastelku, ktorej tuha je pevná, nezlomí sa a má sýte farby. Skvelou voľbou je začať trénovať voskovou pastelkou, ktorá má na svojom konci smajlík. Pokiaľ dieťa drží správne voskovku, vidí smajlík. Prečo práve smajlík? Je to prvá kresba, ktorú dieťa väčšinou nakreslí. Keď sa dieťa zdokonalí v kresbe, pokračuje druhým stupňom – ceruzkou, následne atramentovým rollerom a nakoniec prejde na plniace pero.
 

1. Voskovka

Voskovka Griffix® podporuje optimální úchop díky svým ploškám pro oporu prstů. Speciální tvar voskovky podporuje správnou koordinaci pohybů s uvolněním svalů ruky a připravuje tak na správné držení pera v budoucnosti. Skvěle tím usnadní dětem první kroky při psaní a malování. Je vhodná pro předškolní děti, které se teprve učí ovládat psací potřebu. Síla namalované čáry a sytost barvy nám napoví, zda dítě vyvíjí velký tlak psací potřeby na papír.  

2. Ceruzka

Deti sa ešte ďaleko predtým, než sa v škole začnú učiť písať, pokúšajú samy o prvé pokusy. Odporúčame zvoliť ceruzku Griffix®, ktorá je ideálnym tréningovým nástrojom na pokročilé písanie. Vďaka svojmu ergonomickému tvaru sa ceruzka ľahko drží. Vzdialenosť hrotu od úchopu je rovnaká ako u plniaceho pera.

3. Atramentový roller

Medzistupňom medzi ceruzkou a plniacim perom je atramentový roller Griffix®. Výhodou je, že sa nerozmazáva, hladko kĺže po papieri a umožňuje plynulé písanie. Tiež musíme vyzdvihnúť i to, že pri vyvinutí väčšieho tlaku na papier nedochádza k deformácii hrotu oproti plniacemu peru.  

 

4. Plniace pero

Absolútnym vrcholom je plniace pero Griffix®. Vyžaduje rozcvičenú a uvoľnenú ruku, aby nedošlo k poškodeniu hrotu plniaceho pera. Ten je umiestnený v ideálnom uhle pre detskú ruku. Pri správnom držaní je zaistený rovnomerný prísun atramentu. 

Griffix® aj pre ľavákov

Pokiaľ máte doma dieťa, ktoré spontánne používa ľavú ruku, podporte jeho úchop špeciálnou pomôckou pre ľavákov. Je veľkou chybou preučovať deti na pravú ruku, pretože ich úchop je zrkadlovo obrátený a písacia potreba pre pravákov je pre nich nevyhovujúca. Griffix vyvinul písacie potreby zvlášť pre "pravákov" a "ľavákov". Spoznáte ich ľahko: označenie "L" pre ľavákov a "R" pre pravákov.

Online obchod
Zdieľať
Kateřina Hrubešová Kateřina sa stará o Facebookovú stránku Agátinho sveta, je tiež autorkou mnohých článkov Agátinho blogu. Skúma vlastnosti našich hračiek do najmenšieho detailu. O získané poznatky sa delí v pravidelných rubrikách, ktoré sú súčasťou našich newsletterov.