Potrebujete poradiť? 0940 052 867 Po - Pia 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodná stránka Mamin blog O výchove hrou s Veselou chalúpkou 1: Dieťa, hra a čo rozvíjať?

O výchove hrou s Veselou chalúpkou 1: Dieťa, hra a čo rozvíjať?

Inšpiratívne rozhovory 19. 2. 2020 2 minúty
Tereza Chaloupková
Prinášame vám úvod nového seriálu O výchove s Veselou chaloupkou, ktorej autorkou je Tereza Chaloupková, olomoucká pedagogička a mamička dvoch chlapcov. Postupne nás prevedie vývojom dieťatka. Skrze hry osvedčené pri výchove doma i pri vyučovaní v škole predstaví možnosti rozvoja všestranných zručností detí od batoliat až po nástup do školy.

Dnešná doba je pre rodičov náročná. V dobe, kedy ešte dieťa nie je ani na svete, spracovávajú budúci rodičia informácie a odpovedajú si na otázky, na ktoré ešte nemôžu mať žiadny názor ani s nimi nemajú žiadne skúsenosti.

Každý rodič chce pre svoje dieťa to najlepšie. Ale čo je to najlepšie? Kde je nejaký zoznam aktivít, hier, proste príručka, podľa ktorej postupovať, aby som na nič nezabudol/a a všetko dôležité u svojho dieťaťa rozvíjal/a? Niečo nezanedbať? Včera jedna mamička na pieskovisku vravela niečo o nejakej vzdelávacej hračke a ja som nezaznamenala, čo to bolo... Čo keď niečo zanedbám? Niekedy by bolo omnoho jednoduchšie, ak by niekto jednoducho spísal zoznam a my si len odškrtávali činnosti a aktivity, ktoré sme s dieťaťom prešli a mali tak „splnené“. Ale všetko, vrátane rozvíjania našich deti, nalajnované byť nemôže, a to hneď z niekoľkých dôvodov.

Každá rodina je iná, má iné konštelácie, iné priority, iné finančné možnosti. Predovšetkým ale platí, že najviac sa dieťa učí od nás, od toho, čo vychádza z nás… Po výchovnej i po vzdelávacej stránke. Viac úžitku pri rozvíjaní detí určite urobíme s tým, čo je nám blízke a v čom sa cítime dobre my, nie iná mamička na ihrisku. Dieťa, s ktorým trávime čas, je totiž naše, nie jej, a to je tá hlavná myšlienka – najlepšie pre naše deti je, že s nimi trávime pri ich rozvoji a pri hre čas a majú nás len pre seba, nech už siahneme po čomkoľvek a nech to robíme akoukoľvek formou.

Tak hurá na to…. 

Tereza Chaloupková, mamička dvoch chlapcov, pedagogička a autorka blogu Veselá chaloupka

 

Online obchod
Zdieľať
Tereza Chaloupková Tereza, mamička dvoch chlapcov a učiteľka 1. stupňa ZŠ, je našou externou posilou. Zdieľa s nami svoje pedagogické skúsenosti a radí, ako školské deti rozvíjať hravo a zábavne.