Potrebujete poradiť? 0940 052 867 Po - Pia 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodná stránka Mamin blog RECENZIA: Jungle Logic – DJECO

RECENZIA: Jungle Logic – DJECO

Recenzie 2. 2. 2020 3 minúty
Monika Domincová
Jungle Logic od Djeca nie je v pravom slova zmysle hrou, ale skôr hlavolamom. Je určený iba pre jednu osobu. Hodí sa teda pre prípad, kedy jedno dieťa má chuť robiť niečo samostatne a nepotrebuje k tomu dospelého či skúsenejšieho radcu, čo považujem za určitú výhodu pre rozvoj detskej samostatnej tvorivej zručnosti.

Ak by ste deti „donútili“ robiť rovnaké úlohy v klasickej matematike – bez obľúbených exotických zvieratiek, pútavej grafiky a možnosti používať hlavu i ruky – najskôr by ste neuspeli. Matrice a rôzne súvislosti medzi riadkami a stĺpcami zas tak „cool“ nie sú.

Pre dieťa je však obrovský rozdiel zahrievať mozgové závity iba s papierom a ceruzkou, alebo s obrázkami a fyzickými nástrojmi zasadenými do prostredia exotickej džungle.

Skúšala som si urobiť niektoré úlohy sama a priznám sa, že ani u jednej som sa nenudila. Vždy som sa musela viac či menej zamyslieť. Verte alebo nie, pri niektorých kombináciách som sa i dosť zapotila.


S dcérou sme potom skúšali zistiť, či existuje rozdiel medzi jednotlivými zadaniami v závislosti na farbe alebo čísle kartičky. Zhodli sme sa, že obťažnosť je rôzna, ale je zrejme skôr otázkou individuálneho spôsobu myslenia a riešenia úlohy či voľby počiatočných zvieratiek. To potom ovplyvní, ako ľahko dôjdete k finálnemu riešeniu. Výrobca v pravidlách uvádza, že obťažnosť rastie (kartičky sú očíslované od 1 do 30). Z iných podobne ladených hlavolamov to ale býva viac zrejmé. Berte to teda s rezervou a skratka skúšajte s deťmi kartičky pokojne náhodne. Všeobecne považujem za jednoduchšie kartičky s menším počtom podmienok, ale nie vždy to tak môžete vnímať i vy.

Výborné na tomto hlavolame je, že máte v priebehu hľadania správneho variantu neustále kontrolu, či postupujete správne. Môžete sa teda kedykoľvek zastaviť, skontrolovať podmienky a včas si uvedomiť, že nejdete správnou cestou. Ako rodič rada ocením chvíľu pokoja, a to určite nie som sama. A tak dávam 5 hviezdičiek každej intelektuálne rozvojovej hre, kedy nie sú potrebné takmer žiadne moje zásahy.

Hlavolamy sú určené pre deti od 7 rokov. Dcéra ešte nemá 8 a niektoré kartičky považovala za extrémne jednoduché, pri iných mala dojem, že riešenie neexistuje. Z toho súdim, že by určité varianty zvládli tiež mladšie bystré hlavičky a zároveň (i z vlastnej skúsenosti) nevidím vekové ohraničenie zhora. V tom sa zhodujem s tvrdením tvorcov. Skoro by som si trúfla tvrdiť, že v určitom veku sa to zase láme a možno by dedko už potreboval poradiť od vnúčika.

V priebehu skúšania sme narazili na pár momentov, ktoré je možno dobré s deťmi prebrať, než sa odoberieme do vlastného sveta pokoja (napr. rodičmi obľúbená konzumácia nápoja všetkého druhu či čítanie beletrie):

  • Drevené zvieratká umiestnime na všetkých 9 políčok. Tu nejde iba o to umiestniť tie, ktoré majú nejakú podmienku (pokiaľ je pri stĺpci podmienka „2 tigre“, neznamená to, že v ňom budú len dva tigre, ale príde k nim ešte tretie zvieratko, ktoré samozrejme tigrom nebude.
  • Pokiaľ sú na niektorých políčkach nakreslené podobizne zvieratiek, neznamená to, že obrázok nahradzuje drevený žetón. Potom totiž dôjde k zmene zložitosti (na konci zostanú dva žetóny a vy si len vyberiete ten, čo sa hodí).
  • Podmienka typu „2 opice“ neznamená, že opičky musia byť nutne vedľa seba (tak to pochopila moja dcéra).
  • Vždy existuje riešenie. A keď to nejde, skús to znova. Vyber si podmienku a splň ju inak. Napr. uvedom si, že pokiaľ v stĺpci a riadku, ktoré sa navzájom krížia, existuje rovnaká podmienka, zvieratko potom môže byť v ich prieniku a tým splním dve podmienky jedným žetónom (doslova dve muchy jednou ranou...)
  • Pokiaľ niektoré riešenie nemôže dieťa nájsť, odporučte, nech skúsi iné a neláme si hlavu. Je totiž možné, že je pre neho skutočne príliš obťažné, zvlášť v počiatku. Po prvom roztrénovaní sa ku kartičke vráti a zistí, že už ju zvládne.

Pokiaľ riešite otázku, či je hra vhodná pre menšie deti, rozhodne vidím určitú výhodu v tom, že malé detičky môžu skúsiť splniť aspoň niektoré z podmienok a neuložiť žetóny všetky. Skrátka kladie zvieratká tak dlho, dokiaľ to vychádza. To zvládne už veľmi malé dieťa, pretože počet zvieratiek je maximálne 3.

Okrem zmienenej výhody, že ide o hlavolam pre jedného, hodí sa táto hra na princípe obľúbeného sudoku perfektne na víkend s prarodičmi, pretože i tí si skladanie s deťmi užijú. Otázkou zostáva, kto komu bude viac radiť. :-)

Chcete si prečítať i ďalšie recenzie Moniky a Karolínky? Postupne ich pre vás budeme publikovať na Maminom blogu tu.

 

Online obchod
Zdieľať
Monika Domincová Monika je našou externou posilou, autorkou mnohých recenzií a hodnotení spoločenských hier a stavebníc na blogu Agátinho sveta. Jej záľubou je hľadať edukatívne rozmery naprieč hrami a rozvíjať hrou svoju dcéru Karolínu.